Още въпроси

Още съм в темата с въпросите. Затова – още малко нови идеи за игри.
Умението да се задават въпроси и те да бъдат точни, смислени и на място е умение, което доста облекчава живота на хората, които го владеят. Тези упражнения са организирани към тренирането на точно на това умение.
Игрите са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, под цели и време за работа. Успехът на упражненията зависи от подготовката и опитът на водещия.
Игрите могат да се използват като загряване в психодраматична група.
Фокус – запознаване и опознаване
Физическо загряване – разкършване, протягане, пляскане, махове…
Отговаряй само с „НЕ”
Упражнението цели да загрее участниците за работа, да повдигне настроението и динамиката в групата. Дайте инструкция участниците в групата да се разделят по двойки по различен признак цвят на дрехите, очите, косата…. Задачата на единия ще е да задава въпроси, а другия да им отговаря само с „Не”. След известно време предложете промяна на ролите. След още известно време предложете промяна на отговора, той става винаги „Да”. След това отново следва смяна на ролите на задаващ въпросите и отговарящ. Може да проведете кратко изследване – как са се чувствали участниците, какво ги е затруднило, направили ли са си някакви изводи и т.н.

С въпрос на въпроса
Упражнението отново тренира умението да се задават въпроси. Групата отново се разделя по произволен признак. Един започва, като задава въпрос на произволна тема, а другия му отговаря с въпрос. Оставете процесът да тече докато въпросите станат по-вяли и го прекратете, за да преминете към следващото упражнение.

Кой ще зададе най-много въпроси
Може да прочетете или разкажете кратка, притча, басня или откъс. Целта е груповите членове да зададат много въпроси. Може да обявите състезение кой ще зададе най-много и различни въпроси които се отнасят към прочетеното. Записвайте въпросите или накарайте участниците да ги записват сами. Когато въпросите се изчерпят започнете обсъждането им. Това е едно от знаковите упражнения на „Философията с деца”. То провокира живо и любопитно отношение към текста и обкръжаващия свят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s