Въпрос на игра

Many colorful people stand in a crowd thinking of questions

Нова учебна година – нов късмет. Малко нови идеи за игри. Умението да се задават въпроси и те да бъдат точни, смислени и на място е умение, което доста облекчава живота на хората, които го владеят. Тези упражнения са организирани към тренирането на точно на това умение.
Игрите са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, под цели и време за работа. Успехът на упражненията зависи от подготовката и опитът на водещия.
Игрите могат да се използват като загряване в психодраматична група.
Фокус – запознаване и опознаване

Физическо загряване – разкършване, протягане, пляскане, махове…

Ням въпрос
Поканете групата да се разходи безцелно, като всеки задава на всеки ням въпрос. Попитаният трябва да дава ням отговор. Действайте по усет и прекратете упражнението, с благодарност към участниците.

Какво имам в ръката
Поканете групата да се раздели на двойки по произволен признак – цвят на дрехи, очи, коса… После раздайте на всеки малък лист и химикал. Нека всеки напише на листа свой любим предмет. После, чрез задаване на достатъчно въпроси и без подсказки, трябва взаимно да разпознаят предмета написан на листа. Когато са готови, участниците се инструктират да разменят партньора, отново на някакъв произволен признак. В новата двойка инструкцията е същата „Разберете какъв е предмета, като зададете достатъчно въпроси и без подсказки.” Може да повторите упражнението произволен брой пъти и да направите кратко споделяне – какви въпроси задавах, кой от тях ми донесе най-много информация и др.

Любимо място
Разделете участниците на две. Дайте на половината от групата реквизит и поканете всеки да пресътвори любимото си място и да се настани удобно в него. Поканете останалите участници да отидат на гости на някой, който си изберат. Задачата им е да зададат максимално много въпроси за мястото. Когато всички са готови, развалят любимото си място, а водещият кани втората група. След това и те посрещат гости. Когато всички са готови, водещия ги поканва да седнат в кръг и да споделят как са че чувствали.
Могат да бъдат зададени допълнителни въпроси, за премълчани въпроси, за въпроси, които участниците биха искали да им бъдат зададени, за непроведени разговори и т.н.

Advertisements

One thought on “Въпрос на игра

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s