Да потренираме взаимно внимание

Този път си поставих за цел да събера на едно място игри насочени към груповата динамика, вниманието и разбирането между груповите членове. 

Пляс-пляс

Хората се подреждат прави в кръг. Водещият дава инструкция да бъде следен и „пуска” пляскане обръщайки се с лице към съседа си отляво. Той поема пляскането едновременно с него и се обръща с лице към своя съсед отляво. Така пляскането обикаля кръга. Водещият може да разнообрази играта, като дава инструкция: по-бързо, по-бавно, по-тихо, горе, долу, с вдигнат десен крак, с изплезване… важното е пляскането да обикаля кръгът, а груповите членове да го поемат и предават обърнати с лице един към друг. Водещият следи динамиката и при преценка преминава към следващото упражнение.

Две – три – осем

Необходими са столове. Групата се подрежда седнала в кръгче, а водещият обяснява правилата. „Ще казвам числа, когато кажа числото трябва да станат, толкова от вас, колкото е било числото. Например, казвам „две” и стават двама. Изправилите се остават прави докато не кажа „седнете”, за да няма хитруване и злоупотреби. За да изпълните успешно инструкцията трябва внимателно да следите реакциите на останалите от групата”. Упражнението се повтаря толкова пъти, колкото реши водещият или докато груповите членове се научат да се следят взаимно и играта започне „да се получава”.

Какво виждам

Груповите членове получават инструкция да се движат свободно из стаята, но заедно с това да поздравят всеки от групата и изкажат някакво предположение за състоянието му: „Здравей, изглеждаш недоспал, весел, гладен…“ и да получат от него обратна връзка дали това е вярно. Упражнението завършва с дискусия в кръгче, водещият задава подпомагащи въроси – отговорете – как се чувствах по време на упражнението, верни ли бяха наблюденията на другите, верни ли бяга моите редположения и т.н.

2 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s