Още игри за сплотяване

Още няколко идеи за игри . Те могат да се използват от специалисти и неспециалисти, при работа с деца и при работа с възрастни. Освен в психодраматичен контекст игрите могат да свършат работа на педагози или да са част различни тренинги, като цяло – служат за стимулиране, проверка или изграждане на групова кохезия. Загряванията свалят напрежението, вдигат настроението и активизират вниманието и мисленето. Заповядайте!

969296_430970700336710_1688712675_n

Моето име

Упражнението може да се направи в нова група, но успешно и интересно може да се получи и в група с вече познати членове. Водещият приканва участниците да разкажат за смисъла на името си, за историята около това как точно това име носят и за своето отношение към него.

 Правилата на групата

Освен стандартното разбиране за изграждане на групови правила като: „говорим си на „ти”, не се обиждаме, идваме на време и др. Водещият може да предложи да се изградят едно или повече смешни правила на групата. Например: днес всички сядаме с лице към облегалките на столовете, всички обръщаме пуловерите си наобратно, следващият път всички носим бяла дреха по избор и др.

Познай животното

Упражнението е за разчупване на атмосферата. Водещият предлага на всички да си изберат да се държат като определено животно, но да не издават звучи. Ако животното ходи на четири крака да ходят на четири, ако обича да стои нависоко, да си намерят високо място. После размразява груповите членове един по един – той разпознава първото животно, двамата заедно познават следващото, тримата заедно следващото и т.н.

Рисуване по гърба

Участниците се разделят по двойки по цветът на очите си – всеки трябва да намери човекът в групата, чиито очи са най-близки по цвят на неговите. Упражнението започва, когато всички са в двойка. Единият от застава с гръб, а другият рисува по гърба му, първият трябва да познае какво рисуват на гърба му. Следва  смяна.

Затвори очи

Груповите членове остават в двойка, но едната половинка от всяка двойка е помолена да напусна залата за малко. Другите половинки помагат на водещия да приготви пътека за преминаване и препятствия по нея. Използват се наличините материали – столове, въжета, топки…  После излизат навън и връзват очите на другия участник, после го превеждат по пътеката, като го пазят да не се удари. Следва смяна. Водачите излизат навън, а водените правят нова пътека. Играта няма състезателен елемент, цели изграждане и проверка на доверието.

Къща

Водещият предлага на групата да се превъплати в къща. Всеки трябва да избере дали ще е врата, прозорец, шкаф и т.н. След както си изберат, участниците правят жива статуя на къщата.

Взаимни аплодисменти

След края на упражненията следват взаимни аплодисменти.

След края на всяко или в края на всички упражнения може да се направи обсъждане и споделяне как всеки от участниците се е чувствал, изпитал ли е дискомфорт, останало ли е нещо ненаправено за него и т.н.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s