Да се премерим!

Или за добрата стара социометрия.

Обичам да използвам социометрия и често го правя и в групи с деца, и в групи с възрастни. Харесва ми, че тя дава възможност на групата да се раздвижи и да се смеси и в същото време да се опознае и/или да загрее за определена тема.

Бащата на психодрамата Джейкъб Морено е първият който въвежда термина и прави социометрично проучване в периода 1932-1938 година. Но, дори да не го правите с високи научни цели или по най-майсторските правила, опитайте да използвате социометрия в група, винаги се получава интересно.

Когато работя с деца, предпочитам да използвам разноцветни въжета, оформени като кръгове или да правя така наречения „автобус”, когато две въжета са поставени успоредно, децата са седнали в „автобуса”, той друса, завива (показвате движението на тялото), в някакъв момент спира и тези, които са родени през четен месец слизат отдясно, а тези, които са родени през нечетен, отляво (примерно), после децата отново се качват в автобуса и пътуването и слизането продължават, докато интересът е жив.

Ако интересът започне да пада, а сте предвидили повече време или имате за цел да тренирате и ролева пластичност, забранете разговорите, нека участниците се подредят по даден признак, разбирайки се само с жестове и мимики. Отнема време да се подредят по дата на раждане, може да сте сигурни 🙂

Можете да мерите и да инициирате подреждане по всякакъв признак (без вулгарни и нараняващи такива) Да предложите на групата да се подреди по месец или ден на раждане, по номер на обувките, по дължина на косата, по ширина на усмивката, цвят на очите, по броя на копчетата по дрехите, по количеството на братя и сестри, по месторожнение (да очертаете карта и всеки да застане в града, в който е роден). Енергията се вдига, хората се опознават.

В организационен контекст, където хората се познават по-добре може да изследвате – с кого бих пил кафето си, кого бих помолил за помощ, ако колата ми се развали, на кого бих разказал виц, кой бих искал да ми помогне, ако имам проблем с компютъра и т.н.

Ако изследвате проблем, може да изследвате, кой е имал такъв, кой е имал близък, който е имал такъв, кой има едно или друго мнение по въпроса, да оформите подпроблеми и т.н.
Задълбочената социометрия има по-строги правила, но за тях друг път.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s