Ледоразбивачи

Харесвам името на загряващите игри на английски – буквално, те са „ледоразбивачи“, защото разпукват ледовете в групата, вдигат енергията, подготвят за работа. Тези няколко упражнения могат да бъдат използвани в работна или приятелска среда с възрастни или с деца, цел запознаване, подобряване на груповата динамика и подготовка за работа.

Запознаване
Кажете името си и направете жест, който ви харесва. Другите го повтарят в хор и правят същия жест.

Хвани си поглед

Групата е събрана в кръг. Водещия обяснява правилата всеки трябва да смени мястото си. Но, за да го направи трябва да „улови” нечий поглед, да се увери, че другият човек гледа него и да си разменят местата. Има условие и то е, в средата на кръга да има само една двойка разменящи се.

То
Групата трябва да е с нечетен брой участници. Водещият също може да участва, за да се изпълни това условие. В началото всеки трябва да си намери другарче и да го хване за ръце. Водещия е първото „ТО” и брои: „1-2-3”, на 3 – двойките трябва да се пуснат и да си намерят партньор в противоположния край на групата. Този, който остане без партньор става следващото „ТО” и също започва да брои.

Автобус с противоположни врати

Водещият оформя с помощта на въже или рисува с тебешир схематичен автобус. Но, той е по-особен – има врати от двете си страни. И когато спре – различните хора слизат от различните страни. Водещият поканва всички да се „качат” в автобуса и той тръгва на път. Пътува, пътува и спира. Когато спира, тези, които обичат сладолед слизат отляво, тези, които не обичат слизат отдясно. После отново се качват на автобуса и той продължава да пътува. После спира и тези, които обичат да гледат телевизия слизат отдясно, другите слизат отляво. После пак тръгва и т.н. Може да се насочат въпросите към темата на тренинга или урока, според контекста на групата.

Може да вложите допълнитeлна доза смях, ако накарате автобуса да завива рязко, да минава през дупки и да спира също рязко – всички се люшват в една или в друга посока – забавлението е гарантирано 🙂

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s