Игрови упражнения за опознаване

ednorogТова са примерни упражнения ориентирани към изграждане и изследване на доверие в произволна група. Упражненията са в психодраматичната традиция и нарочно не са напълно разработени. Може да ги използвате в комплект или самостоятелно. Те са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, подцели и време за работа.

„Да си стиснем ръцете!”

Може да направите кратко въведение в стил: „При срещи на високо равнище, когато държавните глави и премиерите на различни страни се срещат, те се ръкуват изключително радушно. И си казват хубави неща. Вашата задача е да се поздравите и да си отправите взаимно възможно най-много комплименти.” Двойките отново се завъртат. Упражнението няма логичен край, Водещият разчита на усета си кога да го прекрати.

„И ти здравей!“

Това е много добро стартиращо упражнение в относително голяма група с непознати. След кратко представяне на водещите, помолете групата да се раздели по двойки и всеки да се представи на другия. След 2-3 минути подайте сигнал при който единият, трябва да отиде са се запознае със следващ групов член. Не е задължително всеки да се запознае с всеки, важно е да се представи достатъчно много пъти.

Варианти

Ако групата вече работи заедно, може да измислите ред вариации. Например, груповите членове да се запознаят с другите като майка си, като себе си като 8 годишни деца, като учителката си от първи клас, като дракон, еднорог и т.н или да бъдат опознаващи се кучета, котки, зайци и т.н.

Ако срещата на групата е тематична може да приканите груповите членове да си споделят травматично или щастливо събитие.

По желание, в кръгче на споделяне може да зададете въпроси за това как всеки се е чувствал по време на упражнението, какво ново е научил за другите, породили ли са се някакви мисли и чувства.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s