Групови игри за забавление и личностно развитие

17253_1

Това са групови игри за забавление и развитие. От моя гледна точка и за моите цели са част от психодраматичната парадигма на работа –

Може да ги използвате в комплект или самостоятелно. Те са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, подцели и време за работа.

Успехът на упражненията зависи от подготовката и опитът на водещия.

В началото поканете груповите членове да застават прави в кръг. Следва кратко физическо загряване (дори да се изразява само в махова с ръце и крака, пак ще вдигне тонуса на участниците и ще разчупи атмосферата).

Мексиканска вълна

Участниците застават в редица. Този, който е в началото задава първоначалното темпо. После водещият може да се смени. Това първо групово упражнение създава усещането за общност и обща задача. Участниците се учат да следят другите и своето участие в групата. Вниманието се изостря по приятен и ненатрапчив начин.

Кажи качество

Играе се с топка. Водещият казва съществително и хвърля топката, играчът трябва да каже смешно бързо прилагателно и да хвърли топката обратно.

Смешни въпроси, смешни отговори

Играе се с топка. Водещият обяснява, че ще задава въпроси и този, на когото хвърли топката трябва да даде отговора. Например „Защо краката на кучето са къси? – „За да не може да яде листа от дърветата” Защо на северният полюс няма цвета?” „Защото никой не ги сади” и т.н.

Аз съм най-добрият! А ти?

Когато групата се е посмяла добре, може да се направи Водещият приканва подред всеки от групата да се качи на стол или на маса и да каже нещо хубаво за себе си. Може да е всичко „Аз имам хубав коса.” „Аз мога да смятам добре.” „Аз имам добри приятели.” Работата на другите е много важна, те трябва бурно да го аплодират и да го обсъждат. „Даааа, бравоооо, ти имаш много приятелиии.”

Това упражнение може да продължи със споделяне:

Как се чувствах като център на внимание?;

Как се чувствах да получавам комплименти?;

Как се чувствах да правя комплименти?;

Други.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s