Защо не бие камбаната?

Скъсана стена на язовир „Иваново“ потопи в понеделник сутринта харманлийското село Бисер. Над 3-метрова приливна вълна връхлита селото. За да се спасят, десетки хора се качват по високите етажи – първите са под вода. Къщите и постройките се рушат пред очите им.

Спасителната операция започва три, повтарям три часа след скъсването на стената. Три часа десетки хора преживяват кошмара на живота си, а отговорните за спасяването им не успяват да се организират.

За около осемстотинте човека, които живеят там – това е най-страшното събитие в живота им. За медиите е поредното риалити, което трупа рейтинг. За институциите – проблем. Проблем, но чужд. За това, че стената е пукната се знае от десет, повтарям 10 години.

В продължение на десет години, това което се случи е можело да се случи, но в продължение на десет години три институции не са се споразумели чия е отговорността да не се случи. Никой не разпознава проблема и не поема отговорност за решаването му.

И – не! Не магическата дума „пари“ е причината за бедствието. И не магическото оправдание „няма пари“ ще оправдае виновните. Фактът е факт! Причина за трагедията е безхаберието!

Знаем какво ще се случи – ще съберем малко помощи, ще потъгуваме за загиналите… Ще кажем благи думи за държавата и ще си пожелаем да не бяхме се раждали в нея. Ще апелираме за откриване на виновниците и за раздаване на справедливо възмездие. Ще апелираме, но ще знаем, че няма да се случи. Може и за това да се поядосваме.

После ще забравим. Ще ни потопи някое ново риалити. Ще се ядосваме за друго нещастие, предизвикано от друго безхаберие, ще събираме други помощи… защото камбаната пак няма да е била навреме. Някой пак няма да е поел отговорност… Кога е спряла да бие камбаната? Кога сме спрели да я чуваме?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s