Ако решите да ме видите по радиото…

Мотивацията явно е голяма тема. Радвам се, че един курс посветен на мотивацията на тийнейджъри предизвика спонтанния интерес на прекрасната Венета Гаврилова. Благодарна съм за поканата да разкажа повече и да съм полезна. За мен остава радостта, че успях в национален ефир да кажа, че ми е скучно да съм скучна. Вие, може би ще откриете и други полезни моменти.

Анонса и записа може да чуете тук

„То е като да имаш сурово яйце – ако го притиснеш по-силно, ще се счупи, ако го топлиш и закриляш, пиленцето, което е вътре, само ще проие черупката и ще излезе. Така психотерапевтката Мила Цалова образно представя ролята на възрастните в мотивирането на младия човек да се потруди за бъдещето си. Тя води занимания по мотивация и самопомощ към една от школите за подготовка на шестокласници и седмокласници за заветното Национално външно оценяване след 7 клас.

С необходимостта от мотивация се сблъсква всеки родител или преподавател на подрастващи. От една страна бунтът към външните принуди и засиленият интерес към общуването с връстници и пребиваването във виртуалното са естествени за възрастта. Към това трябва да добавим анахронизма на учебните програми и абсурдното настояване децата да усвояват „знания“, които не само не отговарят на потребностите и интересите им, но и изкривяват изобщо отношението им към ученето и конкретните учебни дисциплини. Понякога зад нежеланието да учат и да се представят добре на изпитите може да се крият определени притеснения или страхове, уточнява Цалова.

Повече за нелеката задача на родителите да мотивират израстващите си деца да учат чуйте в разговора с психотерапевтката в рубриката „Всичко за образованието“.

Източник: БНР, програма „Христо Ботев“

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s