Полезно ли е чувството за хумор и как да го развиваме?

Чувството за хумор е едно от най-полезните качества, които може да имаме и да, то подлежи на развитие. Едни от най-разпространените аргументи в полза на чувството за хумор са следните:

 • Намалява напрежението и стреса във всички ситуации.
 • Печели ви приятели и симпатизанти в личен и професионален план.
 • Подобрява концентрацията в работна и учебна среда.
 • Развива паметта и изостря наблюдателността.
 • Помага да се отпуснем и да разпуснем ефективно.
 • Добър е за здравето на мозъка.
 • Прави сърцето силно и здраво.
 • Подпомага имунната система и по-бързото възстановяване от болести.
 • Дава лекота и позитивна нагласа в трудни ситуации.
 • То е основен компонент в развитието на творческо мислене.
 • Удължава живота.

Проучвания и статии с различна степен на представителност и задълбоченост по всяка от подточките може да намерите в онлайн пространството.

Как развиваме чувство за хумор?

Чувството за хумор е една от най-положителните и ценени психологически характеристики. Хората, които го притежават, могат да открият причини за смях почти във всяка ситуация, заради  лекотата, с която виждат смешното в нея и най-вече в себе си. Самоиронията е основна градивна част на чувството за хумор.  То се проявява още в ранна детска възраст. Бебетата започват да се закачат с близките си веднага щом започнат да общуват с тях. Родителите които развиват и култивират чувството за хумор на чедата си, им правят безценен подарък. Често поддържането на това умение зависи от контекста – ако в семейството смехът не е добре приет, ако в училището смехът е повод за рестирикции, ако работната среда не подкрепя проявите на добро настроение, то е много вероятно умението да виждаме смешното и да му се наслаждаваме да закърнее и съвсем да изчезне.

Добрата новина е, че:

Чувството за хумор маже да се развива усъвършенства през целия живот.

Тези няколко идеи и нагласи могат да ви помогнат да развиете чувството си за хумор.

1. Научете се да гледате на трудните ситуации от дистанция

Има ситуации, в които хуморът е неприложим и проявата му може да се възприеме като проява на защитен механизъм. Вероятно ще бъде точно това – начин да се защитим от грубо блъсналата ни реалност.

Но в повечето трудни ситуации, ако спазим правилото на дистанцията, може да намерим нещо смешно: „Днес претупах душа, но един шофьор на пешеходната пътека ме изкъпа цялата.”  Е доста по-поносим и позитивен прочит и реакция на неприятна ситуация от „Кретен, глупак, да те тръшне чумата…”

Гледайки ситуацията от дистанция ни е много по-лесно да я разделим на части и да намерим причина за смях комбинирайки тези части с неочаквани други по забавен начин.

Смешното е в неочакваните връзки и комбинации („Днес започвам диета, стъпих в отворена шахта и не потънах.”) и то е това, което може да тренирате, ако искате да развивате чувството си за хумор.

2. Не се страхувате, че не сте достатъчно смешни

Разбира се може до безкрай да репетирате самоирония или да се шегувате сами със себе си. Но смехът е социален акт, една смешна ситуация става по-смешна, ако е споделена, не просто видяна. Тук обаче се появява нова бариера пред прилагането на чувството за хумор – реакцията на околните. Всеки, който реагира с чувство за хумор в различни ситуации поема риска да не бъде разбран, да не бъде оценен или дори да бъде заклеймен. Може би сте забелязали, че хората с добро чувство за хумор имат и добро самочувствие. Може сами да помислите върху връзката.

3. Развивайте самоиронията си

През 2018 испански учени от  интервюират 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те трябвало да отговарят на въпросник за хумора, съставен от авторите Род Мартин и Патриша Дорис и издаден през 2003 г. „Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и общителността“, каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

Цитирам това проучване, в случай, че сте свикнали да гледате на самоиронията като на проява на несигурност и автоагресия. Тя е точно обратното и е индикация за добро психическо здраве.

4. Забавлявайте се

Забавлявайте се. Изграждането на добро чувството за хумор не е спринт, маратон е. Важно е докато бягате този маратон да се чувствате добре. Може да се окаже, че тренирането на чувството за хумор отваря много и различни теми свързани с това как се чувствате и как общувате с другите. Ако това се случи и не можете да си отговорите сами, обсъдете въпросите и идеите си с приятели или, защо не с професионалист.

5. Не учете вицове

Звучи лесно – научавате няколко вица и ставате душата и притегателният център на групата в която се намирате. За съжаление не работи. Вероятно сте забелязали, че хората, които умеят добре да разказват вицове имат и умението да предизвикат първоначалния интерес на публиката, да изиграят вицовете, да направят паузи на подходящите места, да не се смеят на собствените си смешки т.н и т.н. Разказването на вицове е друг вид умение и то няма нищо общо с работата по развитието на здравословно чувство за хумор.

По дефиниция чувството за хумор се основава на нашата спонтанност и се проявява в начина, по който реагираме на контекста в реално време.

6. Развивайте усета си за ситуации и хора

Има ситуации, в които шегите са неуместни. Не защото самата ситуация няма забавен компонент, просто от уважение към чувствата на другите. От друга страна, най-сигурният начин да се разсмеете е да положите усилие да разсмеете някой друг. Ако това ви се струва сложно – ето ви предизвикателство: Тръгнете по улицата и поздравявайте напълно непознати. Физиономиите са безценни 🙂 Успех!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s