Да поиграем с имената

През лятото и в началото на учебната година посещаемостта на статиите с игри за запознаване и опознаване и тези за изграждане на групова кохезия в блога винаги се увеличава. Предполагам, че това се дължи на желанието на фасилитатори и учители на новосформирани групи и класове да направят този процес по-интересен и ефективен. Надявам се тези предложения да ви се сторят интересни и полезни.

И така!

Представи се без да казваш името си

Играта може да се играе от познати и непознати, деца и възрастни с еднакъв успех. Полезнастта за групи, които са работили заедно идва от това, че са предизвикани да излязат от познатите модели, да опитат нещо по-различно и да задълбочат взаимното внимание и интерес.

Описанието на упражнението се съдържа в заглавието. Водещият поканва участниците да кажат името си, без го казват. Може да даде примери:  „Елена може да каже, че заради нейна съименничка е избухнала Троянската война”, „Георги може да каже, че неговото име е най-разпространеното мъжко име в България.” „Албена, може да цитира класика, като каже, че за нейна съименничка е казано ”Грешна беше тази жена, но беше хубава.”. Тези подскази ще оптимизиат процеса, но е добре да полислите за примерни имена, които нямат представители в групата.  

Разкажи историята на името си

Това е безкрайно познато упражнение за опознаване за всички, които се занимават с групова работа, но може да внесете в него нови елементи, като предложите на участниците не просто да разкажат как родителите им са избрали това име и то е свързано със им семейната история, но да назоват поне един свой съименник и да кажат по какво приличат и по какво се различават от него. На второ кръгче на споделяне може да попитате групата дали те се сещат за хора с това име и с какво го свързват. Така от една страна ще подпомогнете човека да мисли и разказва за себе си, от друга страна ще подпомогнете груповата кохезия провокирайки по-задълбочено взаимно внимание.

Ако не бях…

Може да използвате упражненията поотделно или заедно. Предложението ми е да използвате това трето упражнение, само ако разполагате с достатъчно време да пуснете свободно действие и игра.

За да го осъществите се налага да раздадете на участнците пособия за писане. Може да благодарите за до сега направените споделяния и да предложите малка провокация – нека участниците да напишат името си наобратно, после да го прочетат на глас и да помислят, ако това беше име на приказен герой, то как щеше да изглежда, да иска и да действа той. Получават се изключително се изключително забавни звукосъчетания. В контекста на интерактивната игра може да предложите на участниците на просто да разкажат за този приказен герой, но и да влезнат в неговите обувки, да започната да се движат като него, да свалят или да добавят дрехи, за да се почувстват повече като него. След това да се раздвижат из пространството и да се запознаят с другите като героя си, като им разкажат какво искат, в какво вярват и какви проблеми имат приказните им герои. Дайте на участниците време за взаимодействие, то зависи от големината и енергията на групата, но нека не е по-малко от 10 минути.

Това упражнение предполага споделяне. Възможни въпроси във финалното споделяне са:

  • Как се чувстваше в ролята на своя приказен герой?
  • Кой от другите герои те впечатли/с кого се почувства близък?
  • Кои качества на този приказен герой те изненадаха /кои от тях би искал да проявяваш по-често в ежедневния си живот?

Ако използвате упражненията в комплект, вероятно ще им посветите от 45 до 90 минути, моля, не забравяйте да предвидите време за финална обратна връзка. Подходящи въпроси за нея са:

  • Как се чувствахте?
  • Какво ви хареса?
  • Какво ще запомните?

Хубави дни и хубави групи ви пожелавам!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s