Име за научаване – Едуард де Боно!

„If you never change you mind, why have one.“

Edward de Bono

Сбогом, Маестро!

Миналият месец от този свят си отиде един от от хората, от които най-много съм се учила – Едуард де Боно. За съжаление не лично, учила съм се от книгите и съм се учила експериментирайки и адаптирайки негови упражнения и тренинги.

Едуард де Боно е човекът създал толкова много и толкова добри книги и тренинги по творческо мислене, че вероятно ги познавате, без да знаете, че той е авторът. Ако работата ви предполага надграждащи обучения и тренинги, вашите обучители със сигурност използват някои от неговите типови упражнения. Може би най-знаковото от тях е „Шест мислещи шапки“ (когато разказвам за де Боно наживо, тук обикновено следва блясък в погледите и „…ааааааааааааааааа!!!“ 🙂

От професионален интерес следя онлан присъствието и оф и онлайн тренингите на много обучители в различни контексти. Често срещам репродукции на тренингите на де Боно, но обучителите рядко си правят труда да кажат, че идеята не е точно тяхна. Което малко ме ядосва, защото защото искрено вярвам, че и авторитетите, и авторското право заслужават и трябва дабъдат цитирани и почитани, но… тук следва многоточие, защото се отваря друга тема 🙂 От друга страна е толкова чудесно да създадеш неща, които толкова хора припознават до толкова като свои, че чак не изпитват необходимост да те цитират.

Та, какво за д-р Едуард де Боно?

Роден е в Малта, където е завършил медицина. Като стипендиант придобива степен по психология и физиология и докторска степен по медицина от Оксфорд, както и докторска степен по философия от Кембридж, докторска степен по дизайн от Кралския технологичен институт в Мелбърн и докторска степен по право от университета в Дъндии. Преподавал е в университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Лондон и Харвард.

Той се интересува се от теория на познанието и теория на мисленето, участва в медицински изследвания, изследващи самоорганизиращата се природа на физиологичните системи. Това го довежда до тезата, че умът е самоорганизираща се система, която може да бъде променена. И тази промяна да доведе до по-бързо и ефективно справяне с проблемни ситуации, с измислянето на нови бизнес решения и продукти.

Написал е над 60 книги и програми, преведени на 43 езика, изнасял е лекции в 58 държави. Търсен е като консултант от правителства и от водещи корпорации в света, като IBM, Boeing, BT (Великобритания), Nokia (Финландия), Mondadori (Италия), Siemens (Германия), 3M Германия), NTT (Япония), GM, Kraft, Nestle, Du Pont, Prudential, Shell, Bosch (Германия), Goldman Sachs, Ernst & Young и много други. Глобалната консултантска компания Accenture го избра за един от петдесетте най-влиятелни бизнес мислители.

Красотата на метода на Едуард де Боно

Тренингите на де Боно са средство за разбиване на стари модели и създаване на нови модели, продукти или услуги, както и начин за подобряване на сътрудничеството, комуникацията и творчеството. „Описателното мислене не е достатъчно.“ казва де Боно, да мислим за промяна от какъвто и да е вид – на ситуация или на продукт означава да си даваме сметка за приоритети, цели, и за възгледите на другите хора и всичко това да се случва по забавен и лек начин, като заедно с това „във всяка мисловна ситуация се стремим да видим отвъд очевидното, непосредствено и егоцентрично“. В този смисъл тренингите са метод за промяна на мисленето, а не просто приятно прекарване на времето.

Реклама

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s