Моите роли, твоите роли

Колко са вашите роли?

Всички имаме множество роли в живота си. На родители, на служители, на деца на своите родители, на учители за някого, на дразнители за друг…

Ако имаме късмет, дълго и красиво играем ролята на любими хора, но е почти задължително, в един или друг момент в живота си, да сме играли ролята на лошия в нечий филм.

Някои с удоволствие и постоянство играят ролята на опора, други инстинктивно избират и играят ролята на жертва. Някои са щастливи да бъдат родители на пълен работен ден, други усещат, че трябва да балансират ролевия си репертоар и с други роли. И така нататък…

Проблем с ролите които изпълняваме, обикновено няма, докато някои роли не започнат да носят дискомфорт и да тежат.

Тогава имаме нужда от пространство да ги изследваме и идеи как да ги регулираме.

Ролевата теория на Морено

Създателят на терапевтичния метод психодрама Джейкъб Леви Морено е известен и със своята Теорията на ролите. Тази теория е един от основните теоретичен и практически елемент в психодрамата, това негово откритие вече сто години продължава да се обсъжда и надгражда от професионалистите изследващи и практикуващи метода.

Разбирането на Морено е, че всеки човек играе множество роли, които могат да бъдат идентифицирани, изследвани, преоценени и модифицирани. Тези роли са продукт индивидуален опит придобит в миналото, но и на културните модели на обществото. В този смисъл в ролевия репертоар на всеки има едновременно психологически и социални роли.

Какви са вашите роли?

Понякога дори любими роли започват да тежат. Друг път с лекота надрастваме някои роли или имаме нужда да изследваме аспектите на други възможни (понякога и невъзможни) роли. Може да направите списък на ролите си в социален и психологически план и да помислите в кои се чувствате добре и в кои не.

Възможни въпроси, които да си зададете:

  • Кои свои роли искате да промените?
  • От кои роли искате да се откажете?
  • Има ли роли в които искате да бъдете по-добри?
  • Има ли роля, в която искате да ви пропознаят околните и как да го постигнете?
  • Има ли основна роля в живота ви, която ви носи постоянно напрежение и неудовлетворение.
  • Има ли повтаряща се роля в живота ви, роля, в която независимо от решенията и промените в живота ви постоянно се оказвате?

Кой може да съдейства?

Ако индикирате проблемна роля, проблем в баланса между ролите, която изпълнявате или, ако решите да изследвате как ще се чувствате в нови за вас роли, може да се обърнете към практикуващ психодрама терапевт и да го помолите в индивидуален или групов сетинг да ви съдейства в процеса.

Той/тя ще ви подкрепи в това да изследвате настоящето, миналото и бъдещето на конкретна своя роля или на динамиката между няколко роли, които изпълнявате.

Какво ще се случи?

На първо място – нищо страшно. Терапевтът няма да ви накара да направите нещо, което не искате. Терапията е процес. Ако днес сте имали сесия, по време на която ясно сте видяли и назовали проблеми и сте осъзнали техните причини, терапевтът няма да очаква от вас  да вземете мълниеносно решение за кардинална промяна.

Това решение може да се появи в рамките на следваща сесия или да не се появи никога, защото сте открили по-меки механизми за справяне. Психодрамата е творческа модалност, в която участниците с лекота могат да разберат  ролите си с цел привеждането на тези роли в оптимално им функциониране.

Практическите и терапевтичните аспекти на психодрамата дават възможност на хората да преосмислят възприятията за себе си и другите и могат да бъдат агент на добра промяна в живота.

И отново – желаната промяна е въпрос на процес, който включва множество компоненти и отнема време.

Разменете си ролите!

Едно от нещата, които почти задължително ще ви се случат в процеса на работа, е поканата от страна на терапевта по време на сесия да размените ролята си с важен във вашия живот човек. Размяната на ролите е ключов момент в осъзнаването на ролята ви от гледната точка на другия. Изследването на динамиката между вас и значим друг в живота ви е изключително работещ инструмент за наблюдение, анализ и регулагия на междуличности напрежения и конфликти.

Изследването и промяната на вашите роли не могат да бъдат пълноценни, ако не бъде изследвано интрапсихичното, междуличностното, груповото и социокултурното ниво на взаимодействие.

Колко може да е трудно 🙂

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s