Психолог или психотерапевт?

Все повече хора, които търсят път за справяне с трудни ситуации, стремят се към раздяла с навици, които са индикирали като вредни или решават да поемат пътя към изграждане на по-спокойно и уверено АЗ търсят помощ от психолози, психиатри и психотерапевти.

Стигмата върху търсенето на помощ вече се разсейва и нагласата в обществото се променя от „Не съм луд, не ми трябва!” към „Промяната е процес и е добре да имаш грамотен партньор в него!”

Заедно с това, все повече хора изпитват потребност да разберат, кой е подходящия за тях водач и супервизор по пътя на промяната. Един от въпросите в търсенето е „Психиатър, психолог или психотерапевт да търся и каква е разликата?”

Лаконичният отговор е следният – вие решавате, но е добре да направите информиран избор.

Може да ви помогне знанието, че: психиатърът е лекар и следва медицински модел на лечение, често придружено с медикаментозна терапия, терапевтът може да е психолог, но психологът може да не е терапевт. Психологът може да е специализирал в организационна или училищна психология и да му липсват познание и опит в терапевтична работа.

Терапевтът може да е психолог или да има друго хуманитарно образование, което е подкрепено с обучение по психотерапия в някоя школа или направление. Често това обучение е по-дълго и скъпо от бакалавърска и магистърска степен по психология взети заедно. Придобиването му (би трябвало, не важи за всички школи) е гарантирано от международно призната диплома.

Всяко обучение в психотерапевтични умения започва, често и продължава с лична терапия, чиято цел е да даде разбиране на бъдещия терапевт за собствените му психологически механизми. Терапевтите често принадлежат към специализирани професионални организации по направления, които гарантират етичната рамка, професионалното общуване за обмяна на актуална информация и надграждането на знанията и уменията на терапевтите.

Избирайки терапевт, е добре да го попитате в кое направление е специализирал и защо го е избрал.

Това може да ви даде информация за подхода на терапевта, продължителността на терапията, разбирането на школата за това какво поражда проблемите и пътя за решаването им.

Най-разпространените психотерапевтични методи в България са: психоанализа, когнитивно-поведенческа терапия, психодрама, дълбинна психодрама, хипноза, позитивна терапия, фамилна терапия и др.

Всеки от методите има своите силни страни, подход и продължителност, за които е добре да питате и да знаете. Разказът на терапевта за тях може да ви помогне да разберете дали сте на подходящото място и дали и доколко той/тя е опитен/на и уверен/а в терапията, която предлага.

Други въпроси, които е добре да зададете, могат да са свързани с опита на терапевта, дали работи под супервизия, дали членува в професионална организация и др.

Бягайте бързо и потърсете друг терапевт, ако:

  • Терапевтът щедро ви предлага готови решения;
  • Поставя ви етикети или ви критикува;
  • Говори повече от вас;
  • Призовава ви към „позитивна нагласа” или „позитивно мислене” на всяка цена;
  • Нарушава терапевтичната рамка;
  • Терапевтът е ваш познат или близък на близък в друг житейски контекст.

Преминаването през терапия е процес, често този процес е по-продължителен отколкото очаквате и изисква инвестиция на време и средства.

Заедно с това, терапията носи дълъг списък с  позитиви и хората преминали успешно през нея са благодарни на себе си и на хората, които са ги придружавали в процеса.  

Реклама

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s