Брой до 5 – 5 златни правила за родители

Попитали едно пет годишно дете на колко години е майка му.

– На 5. – гласял отговорът.

– Как така на 5, нали ти си на 5!?

– Ами, – да, преди да ме роди, мама не е била мама.

На колко години сте, скъпи родители? Това всъщност няма голямо значение. На колко години са децата ви? И това, всъщност няма голямо значение… За да се разбирате с тях във всяка възраст – спазвайте тези 5 основни принципа в общуването с тях.

  1. Обръщайте внимание на детето си всеки ден.

Не, не става въпрос да му приготвите и сервирате ядене, е и за това става въпрос, но да предположим, че не забравяте да направите това. Идеята е да питате как е прекарало деня – какво го е развълнувало, какво го е впечатлило и да питате наистина, и да слушате с интерес.  Ако пък ви останат време и сили – организирайте приятно време заедно. Всъщност, всяко време заедно е приятно, нали?

  • Не враждувайте с детето.

От обидата боли повече от шамара. И, не, не използвайте шамари и груба сила спрямо детето. Това носи последици за цял живот – телесно наказание унижава, наранява, нарушава доверието и естествената връзка между родители и деца и на по-късен етап от живота хората често се чувстват базисно несигурни в себе си.

  • Ако има забрана, трябва да има причина.

Детето не е куче, не обича команди. Всяка ваша забрана трябва да има логика. Ако свикнете да обяснявате на детето си последиците от действията, които предприема, свършили сте добра работа – все по-малко ще се налага да го контролирате с времето.

  • Търпение и само търпение.

Понякога са палави, понякога отправят предизвикателства, понякога са толкова уморени, че това ги прави кисели и трудни. Децата са деца и често не знаят защо се държат по труден за родителите си начин. Не го правят злонамерено. Помнете това и бъдете търпеливи. И… хапнете нещо сладко, за да имате сили и за да си напомните колко са сладки всъщност.

  • Лично пространство.

Всяко дете трябва да има лично пространство. Разбира се, не всяко семейство може да даде на всяко дете отделна стая. Но личното пространство може да бъде организирано навсякъде и всякак. Може да е детска палатка, балдахин, завеса… И най-вече, признание, че детето има нужда да бъде с другите, но от време на време да бъде и със себе си. И да има правото през това време да не бъде притеснявано с въпроси или задачи.

Може да използвате тези съвети и за бърз тест на родителския си стил. И, ако решите, може да коригирате нещо в него. И, може би, това ще направи животът ви на родител по-лек и приятен. А това ще направи животът на вашето дете по-щастлив и успешен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s