Щастливи заедно по време на пандемия?

Как да бъдем щастливи заедно по време на пандемия?
В условията на пандемия 2020 все повече работодатели осигуряват на служителите си възможност да работят от вкъщи, децата се обучават онлайн и това създава допълнително напрежение в домовете.
Специалистите предупреждават, че продължителната изолация в дома може да засили конфликтите в семейството и проявите на домашно насилие.
Предлагаме ви няколко идеи, с които може да свалите напрежението:
Приемете случващото се като шанс, не като наказание – семейството има повече време за общуване, хранене, гледане на филми, игра.
Осигурете работно пространство на всички от 8 до 5 или според работния и учебен график на членовете на семейството. Договорете правила кога и как всеки може да бъде прекъсван – график, бележки на вратата и други. Ако се налага членове на семейството да делят една стая, може да помислите за своеобразни граници – паравани или работа със слушалки.
Дори домакините които обичат да готвят, ще се изтощят, ако трябва да приготвят храна 4 пъти дневно. Въведете график – кой кога и какво ще готви, сервира и отсервира и не забравяйте да включите миенето на чинии и чистенето. Превърнете подписването на графика в официален договор – нека всички да го подпишат.
Осигурете лично пространство – договорете оптимално време и график за изолиране – може да е в банята, на терасата или просто в отделна стая – всеки има нужда да чуе мислите си. Преди напрежението да е ескалирало, договорете знаци за това, че сте уморени един от друг и имате нужда да се изолирате.
Времето в изолация може да наистина да натежи – създайте свои или семейни проекти, които да ви дават усещането че времето минава. Например: посейте семена и наблюдавайте как растат, направете кулинарен блог, снимайте макро фотография и др.
Поддържайте връзка с приятели – изолирайте сте физически, но не и емоционално. Направете си онлайн среща на чаша вино, договорете се да гледате един и същи филм и после го обсъдете и др.
Ако ви хрумнат още идеи – споделете ни ги.

Материалът е писан от мен и е публикуван на фейсбук страницата на Институт по социални дейности и практики. Последвайте я за да получавате интересна информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s