Да помогнем на децата да преодолеят страха в кризата

От години много харесвам стила на Момичетата от града. Щастлива съм че вече има мои думи в този блог.

Гушкайте повече децата си,

за да им помогнете да преодолеят страха си

„Сегашната ситуация е особено трудна за децата“. Това ни казва Мила Цалова – магистър по философия и психодрама консултант. Специализирала в методите „Философия с деца“ и „Психодрама с деца“, „колекционира“ методи, стимулиращи спонтанността, креативността и развитието на емоционална интелигентност. Води обучения и групи за подкрепа.

Как да обясним на децата причините за рязката промяна в живота им, наложените ограничения, прекъснатата връзка с приятелския кръг, невъзможността да практикуват любимите си занимания. Мила Цалова ни дава 5 прости стъпки, с които да им помогнем да преодолеят тревогата и безпокойството.

Научете се да разпознавате безпокойството

Децата разпознават и назовават чувствата си по-трудно от възрастните. За да помогнат на децата, възрастните трябва по-често да ги питат за страховете и притесненията им и едновременно с това да следят реакциите на децата. Гризане на нокти, коса, химикалка, потропване, засилена реакция на разочарование са важни симптоми, които говорят за повишено ниво на стрес.

Предложете помощ

Стресираните родители инстинктивно реагират агресивно на реакциите на страх от децата. Добре е по-внимателно да наблюдавате себе си и да се въздържате от остри реакции на действия на децата, които ви изнервят. Така само ще засилите страховете им. Кажете и покажете на децата, че сте на разположение. Гушкайте и говорете повече. Имайте предвид, че в тази ситуация децата ви може да се държат като по-малки от възрастта си. Не им се сърдете. Когато се успокоят, ще „пораснат” отново.

Направете план

Рамки, график, план за деня. Може би на първо четене ви се струва трудно, но истината е, че това ще облекчи ежедневието ви и страховете на децата. Рамките и границите дават спокойствие и сигурност и усещането, че времето минава и минава по смислен начин. Намерете забавни начини да ги въведете – нарисувайте ги с детето или ги заложете в някое електронно устройство, което ще дава знак, когато е време за нещо следващо от дневния ви ритъм.

„Спокойствие и само спокойствие”

Напишете си на огледалото този ценен съвет на Карлсон. Нека ви напомня, че децата ви са вашето огледало. Колкото по-спокойни и структурирани сте вие, толкова по-спокойни и структурирани ще бъдат те. Намерете своите начини за отпускане в дома. Отново може да направите списък и да ги повтаряте или да ги редувате всеки ден.

Потърсете помощ

Ако усетите, че имате нужда да поговорите с някого, внимателно помислете с кого. Отдалечете са от токсичните хора в живота си – тези които „крадат” енергията ви, като непрестанно критикуват, оплакват се или манипулират. В момента много добри психолози и психиатри предоставят безплатни консултации онлайн или по телефон и с лекота може да намерите контактите им онлайн.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s