Благодарност или прошка?

 

В утрешния чудесен ден братският американски народ ще празнува Денят на благодарността. Признавам си, че винаги леко съм завиждала. Не стига, че това удължава празничният им сезон с цял месец, ами и имат повод да се поспрат, да похапнат и да помислят за какво са благодарни.

Терапевтичната сила на настоящето в най-чист вид – равносметка на имането, вербализиране собствените ресурси и т.н. Просто чудесно! За да съм коректна, по някое време отчетох, че ние пък, си имаме ден за прошка. Не по-малко важен ден. Спомням си, че в едва от книгите си любимият Ървин Ялом, през свой герой, разбира се, но все пак пишеше, че от трапевтичните практики, най-много го дразнят тези, които целят изцеление през прошка.

Все пак – обидата е емоцията, която доказано разболява повече от всички други негативни емоции. Дълъг списък от творили по темата може да се посочи. Гугъл е отзивчив, ако темата ви занимава, може да го питате.

Съгласна съм, че ма нещо самоцелно във воденето на процес към прошка. Но пък истинската прошка минава през истинското ядосване. И през израстването и онова сладко чувство за превъзходство… Май е невъзможно истински простиш на някой, когото не усещаш, че не превъзхождаш.

Нямам време за дълъг пост. Имам около 101 задачи, а и вярвам, че въпросите са по-важни от отговорите.

Та въпросът ми или темата за размисъл днес е „Благодарност или прошка? И кое има по-висока терапевтична стойност или е по-важно по пътя на личностното израстване?“

Ако ви се споделя – споделяйте! Добре дошли!man on a boat in the outer space with colorful cloud,illustration

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s