ORATORIO или да живее съвременният театър!

carnival-smБез да съм претенциозен познавач, от години съм почитател на съвременния театър и разните му форми и разклонения – документалният театър, импровизационните трупи, пърформанса, плейбек театъра и други. Може и да правя някоя системна грешка, но се радвам на вдъхновението и експериментите на няколко знакови имена. На други не се радвам, но са ми любопитни.

Пиша, за да си призная – вече съм запален почитател на She She Pop от Германия. Видях ги в рамките на ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival . Импулса да отида дойде от това, че представяха проект заедно с Цвета Балийска. Познавам Цвета по псииходраматична линия и съм и фен. Харесвам подхода, енергията и прецизността и. Чудесна е!

Оказа се, че двете трупи са работили заедно в продължение на 6 дни. Представлението беше на седмия. Още отеква в мен, въпреки, че мина седмица от тогава. Пространството публика – актьори меше любопитно размесено. Публиката беше въведена в спектакъла през текстове, които трябваше да чете.

Чудно отеква собствения ти глас, ако трябва да прочетеш текст заедно с останалите в залата, които изплащат ипотечен кредит, вярват, че всичко ще се оправи или обратното. Твои и нетвои думи едновременно. Чудно звучат гласовете на песионерите, патриархално настроените хетеросексуални мъже или самотните майки в публиката, ако ги чуваш в напълно затъмнена зала. Любопитно и леко зловещо.

Но с това експериментите и десконструкцията не престана. Спектакълът се игра на два езика със симултантен превод и музиканти на живо. Актьорите имаха опорни точки и основни идеи, но и много пространство за импровизация. В един момент се натрупа много текст, много въпроси, много отговори, стана уморително, но и за момент не престана да бъде вълнуващо.

Въпросите варираха, въпросите се мятаха от „Кои сте вие“, „В какво вярвате“ до „Защо една българска чистачка е по-добра от една сирийска“… дали е по-добра. Динамиката ме очарова, зарадва ме и това, че спектакълът се движеше в строги рамки. Имаше своя вътрешна логика и правила, които опитното или относително опитното око лесно можеше да забележи.

Разбрах, че She She Pop идват за втори път в София. Честно, нямам търпение да дочакам третия! До тогава ще се опитвам да си хвана малко от техния свят през сайта им.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s