Защото винаги е хубаво да видиш Марша

12004831_989329761088685_7164944105685407071_nСутрешното небрежно преминаване през ФБ беше по-хубаво днес. Незнайно как, незнайно защо, от екрана ме огря снимка на Марша Карп. Незнайно как, незнайно защо беше попаднала на страницата на някакъв психологически център (функциониращ незнайно как, незнайно къде из бившите руски републики, положих усилия да разбера къде точно, но доста некадърно се бяха промотирали и нямам представа, но им стискам палци).

Снимката беше попаднала в рубриката „Еди кой си ден в историята на съвременната психология“.
Марша е един от най-изключителните, емоционални и кадърни психодраматисти, които познавам. Работи в сферата на психодрамата и психосоматиката и е истинско природно и професионално чудо. Една от летящите фрази, които помня от нейното идване и семинари в България беше тази: „Водещият трябва да вярва на инстинкта си и да бъде спонтанен. Най-спонтанният в групата!“.
Формалната информация поднесена на страницата беше следната:

22 септември в историята на съвременната психология
На 22 септември е родена Марша Карп. Тя учи психодрама лично от Дж. Л. Морено и неговата съпруга Зерка. Работи под тяхна супервизия в института по психодрама в Ню Йорк, впоследствие практикува в медицински и възпитателни институции, както и в университети в Аащ и Канада. Благодарение на нейните усилия класическата психодрама получава признание в Обединеното кралство. През 1974 г., Марша основана на Holwell International Psychodrama Centre, където и до днес се обучават психодраматисти от различни европейски страни.
Личен сайт: http://www.marciakarp.org/

И най-хубавото за десерт – потърсих, но не намерих информация наистина ли това е рожденият ден на Марша. Нейни приятели твърдят, че тя има рожден ден между 6 и 24 пъти годишно или всеки път, когато реши. Просто обявява, че има рожден ден, прави празник и приема поздрави. Може би, точно днес, отново.

Честит рожден ден, Марша! Прекрасно е, че те има!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s