Защото винаги е хубаво да видиш Марша

Сутрешното небрежно преминаване през ФБ беше по-хубаво днес. Незнайно как, незнайно защо, от екрана ме огря снимка на Марша Карп. Незнайно как, незнайно защо беше попаднала на страницата на някакъв психологически център (функциониращ незнайно как, незнайно къде из бившите руски републики, положих усилия да разбера къде точно, но доста некадърно се бяха промотирали и нямам представа, но им стискам палци).

Снимката беше попаднала в рубриката „Еди кой си ден в историята на съвременната психология“.
Марша е един от най-изключителните, емоционални и кадърни психодраматисти, които познавам. Работи в сферата на психодрамата и психосоматиката и е истинско природно и професионално чудо. Една от летящите фрази, които помня от нейното идване и семинари в България беше тази: „Водещият трябва да вярва на инстинкта си и да бъде спонтанен. Най-спонтанният в групата!“.
Формалната информация поднесена на страницата беше следната:

22 септември в историята на съвременната психология
На 22 септември е родена Марша Карп. Тя учи психодрама лично от Дж. Л. Морено и неговата съпруга Зерка. Работи под тяхна супервизия в института по психодрама в Ню Йорк, впоследствие практикува в медицински и възпитателни институции, както и в университети в САЩ и Канада. Благодарение на нейните усилия класическата психодрама получава признание в Обединеното кралство. През 1974 г., Марша основана на Holwell International Psychodrama Centre, където и до днес се обучават психодраматисти от различни европейски страни.
Личен сайт: http://www.marciakarp.org/

И най-хубавото за десерт – потърсих, но не намерих информация наистина ли това е рожденият ден на Марша. Нейни приятели твърдят, че тя има рожден ден между 6 и 24 пъти годишно или всеки път, когато реши. Просто обявява, че има рожден ден, прави празник и приема поздрави. Твърди, че хората са щастливи, когато някой има рожден ден. Може би, точно днес Марша Карп наистина има рожден ден. Аз се радвам 🙂

Честит рожден ден, Марша! Прекрасно е, че те има!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s