Новини от кухнята

Курсът по творческо писане върви и живее свой живот. Което беше и в първоначалният план. Реших, че е хубаво да споделя какво се случва в него, пък може да свърши работа на някого. Всяко събиране има няколко задължителни елемента, а именно:

1. Сладки приказки за „Добре дошли“;
2. Обсъждане на мисли и идеи за случилото се миналия път (по желание);
3. Творчество в действие – игра изненада;
4. Стартери изненада;
5. Писане;
6. Четене;
7. Взаимни аплодисменти;

Смисълът на „сладките приказки“ в началото е всеки да експресира нещо, което го е впечатлило извън групата, за да може после да е „в групата“ без нещо да го дърпа навън.
Играта е тематична и свързана с писането, но целта и е основно да въвлече участниците в процеса и да създаде позитивна нагласа към случващото. Т.е. играта е избрана така, че да не затруднява, да весели и да провокира творческата енергия.
Така наречените „стартери“ са думички или тема изненада, които носят елемент на предизвикателство, но реално са по силите на всички.
Времето е допълнителен елемент в процеса. Времето за писане обикновено е от 20 до 30 минути. Странно, но когато имаме цялото време на света, правим по-малко, отколкото ако имаме половин час с ясна цел, в нашия случай – да създадем интересен текст.
Четенето и взаимните аплодисменти. Признавам, че във всички срещи липсва нещо задължително – всеки да даде позитивна обратна връзка на всеки за написаното от него. Причината – липсата на време. Смисълът – това да откриеш доброто в направеното от друг „работи“ и по отношение на собственото ти развитие. Съвети и критики все се намира кой да даде – позитивната обратна връзка е рядка билка.
Най-важният елемент – групата и усещането за особено пространство на толерантност и насочена към създаване на нещо енергия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s