Несъстезателни игри за група

13554560-R3L8T8D-650-tumblr_nk2y8iZIAk1qa8gt7o1_1280

Състезателните игри винаги вдигат тонуса и провокират вниманието. Но по различни причини, има групи, в които преценявам да не ги използвам. Там предпочитам да използвам игри, които предполагат сътрудничество. Игрите са подходящи за всички възрасти, но се получават по различен начин в различните възрастови групи и водещият трябва да е внимателен с инструкцията, така че тя да бъде разбрана.

Азбучна въртележка

Добра игра за загряване във разнородна по възраст и цел група. Водещия поканва групата да се подреди в кръг и казва задачата – участниците трябва да казват азбуката, но, ако някой се обърка – азбуката започва отначало. Наглед просто, но се получава доста трудно. Ако групата се справи бързо, въдещият може да въведе допълнително условие – да задава темпо на въртележката, като подава сигнали с ръце. По-бързо, по-бавно, още по-бързо и т.н.

Ха-ха-ха загряване

Това е вариант на горното упражнение. Групата отново е в кръг и водещият обявява, че ще се прави ха-ха загряване. Случва се така – първият казва „ха”, вторият казва „ха-ха”, третият „ха-ха-ха” и така до последният. Освен ангажирането на вниманието на участниците, има и допълнителен бонус – ахахкането неизбежно вдига настроението в групата.

Познай спорта!

Един доброволец – в началото може да е водещият показва без думи (пантомимно) един спорт – тенис, баскетбол, езда…, когато някой от групата познае спорта казва „Стоп! Това е…”, ако е познал – застава на мястото на първия, ако не – някой друг прави предположение.

Безшумен телефон

Участниците се подреждат в редичка един зад друг. Този, който е най-накрая потупва човека пред себе си по рамото и показва някакво действие – писане, копане, плетене… предпоследният, когато е видял движението, на свой ред потупва човека пред себе си и показва същото движение (или го показва така, както го е разбрал). После е ред на пред пред последния да потупа този пред него по рамото и когато той се обърне да покаже движението и така до първия, който се обръща с лице към групата и казва, кое е движението. Може да обогатите упражнението, като позволите да се изобразяват и познават емоции. Освен неизбежното забавление от упражнението, участниците получават допълнителния бонес да се учат да внимават за поведението на другите и да разчитат мимиката и движенията им.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s