Психодрама в бизнес среда

Между 20 и 22 февруари имах удоволствието да участвам в семинар на тема „Психодрама и бизнес” и до сега нямах удоволствието да споделя колко много ми хареса. Много ми хареса!

Водещ Рейо Каупила

Организационен консултант, психодраматист. Рейо Каупила има богат опит в коучинга, консултирането и обученията в лидество, управление на промяната, изграждане на екипи и др. в различни организации. Практикува и преподава психодрама, социометрия и действени методи и популяризира тяхното приложение в бизнес отганизациите, освен това – психодрама обучител и директор на Хелзинския институт по психодрама във Финландия и е председател на комисията по обучения на Европейската федерация по психодрама – толкова от формалното представяне.

Личното преживяване за водещия

Усмихнат, сензитивен, благ и изключително компетентен Рейо! С удоволствие ще се включа в други негови семинари! В началото не попълваше представата ми за психодраматист – обран като присъствие, структуриран и леко вдървен, той малко се доближаваше до образа на „психодраматиста” който нося в себе си. Дадох си сметка, че толкова очаквах този семинар, защото за мен бизнесът и психодрамата бяха като олио и вода – няма как да се смесят, и да го направят – няма много полза, а и бързо се разделят, когато престанеш да „джуркаш“. Психодрамата – цветна, провокативна, креативна, нарушаваща граници и бизнесът… бизнес. Че и в България – кауза пердута! Със свикването на стила на Рейо, дойде и „УАУ” ефекта. Неговата структурираност силно подпомагаше обучителния процес, спестяваше време и пазеше от излишно емоционално въвличане.

Сега виждам

Преглеждайки записките си днес, отново си дадох сметка колко добре владее процесите – личните, обучителните, груповите. И си дадох сметка, че въпреки първоначалното ми впечатление, че по-скоро съм подредила знания и интуиции по темата „психодрама в бизнес среда”, съм научила повече, отколкото си дадох сметка по време и непосредствено след семинара. Вероятно, отново ще пиша по темата. Днес убедено мога да кажа – да, може да се случи, психодрамата успешно може да бъде използвана в бизнес среда! Може да донесе ползи и да го направи по елегантен, естествен и щадящ начин!

Моите въпроси

Сега ще завърша така. След първоначалното загряване, водещия постави задача да помислим за въпрос, който да ни помогне да извлечем максималното от семинара. Сигурно мога да направя няколко страници процес анализ на въпроса, начинът, по който разви работата след него и смисълът да го направи точно така, но… няма. Само ще напиша моите няколко въпроса, които в крайна сметка бяха сведени до един. Ето!
– Може ли психодрама тренинга да повлияе позитивно на живота и развитието на организацията?
– Как може да се организира психодрама тренинг в корпоративна среда?
– Като „психодрама тренинг” ли да бъде комуникиран с организацията?
– Какво от основния метод може и какво не трябва да се използва?
И венецът – ще мога ли аз да го правя?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s