„Знаеш ли защо обичам да готвя? Много е хубаво, след ден, пълнен с несигурност, пълен в буквалния смисъл на думата, да мога да се прибера вкъщи и да знам със сигурност, че ако добавя яйчни жълтъци в млякото с шоколад, сместа ще се сгъсти. Това е такова облекчение!“
Цитатът е от „Джули и Джулия“ – филм за… депресирана офис служителка, превърнала се в кулинарна звезда благодарение на решението си да сготви рецептите на Джуля Чайлд. Или за Джулия Чайлд – истинска кулинарна легенда и голям и много симпатичен чешит. В този филм Мерил Стрийп прави една от любимите ми роли – по-Джулия е от истинската Джулия…
Но, друга ми беше идеята – защо обичам да готвя… защото после апартаментът започва да мирише на дом, защото е друг начин да кажеш „обичам те“, защото всеки повод за творчество трябва да се използва, защото е хубаво любимите хора да казват „ммммм“…
Защото „Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората.
Там, където има мъж и жена, там е и Бог. Там, където има деца и грижи, и сготвено, и кавги, и сдобряване, там е и Бог…“ както пише Никос Казандзакис.