Загряващи упражнения за група

Всяка произволно избрана група има моменти, в които трябва да се подготви за обща работа или да спре за малко и да поиграе, за да вдигне енергията и да продължи сериозните си занимания. Тези няколко упражнения вдигат настроението и енергията в групата леко и приятно. И, разбира се могат да бъдат използвани и в най-приятелска и неангажираща среда. Радвайте им се!

Ти!

Поканете групата да се събере в кръг. Всеки един е поканен да посочи с пръст друг от групата и да го призове като високо и ясно каже „ТИ”. Когато това стане, двамата трябва да разменят местата си, като преди това се срещнат в кръга и се поздравят с ръце. Ако работите с деца, ще се изненадате на разнообразието от поздрави, които ще видите. Ако групата е от непознати, двамата трябва да се запознаят в средата на кръга. Продължете упражнението, докато всички бъдат предизвикани да променят мястото си. Може да го разнообразите, като предложите от един момент нататък поздравите да бъдат с глезени, лакти, колена и т.н. Това раздвижва и развеселява допълнително.

Когато грее слънце

Условието е простов началото водещия, а после всеки, който иска да се включи (не едновременно, а ред по ред) казва: „Когато грее слънце…” и добавя произволно, например „хората със сини очи подскачат три пъти” или „хората с дънки застават на един крак”, или, или… Упражнението е раздвижващо, динамично и забавно. Ако атмосферните условия го предполагат, упражнението може да бъде „когато духа вятър”, „когато вали сняг” и т.н. Продължете докогато е приятно за групата.

Не ме гледай!

Групата е в кръг, а водещия дава команда „Гледайте надолу!”, тогава всички гледат надолу. После казва „Гледайте нагоре!”, тогава трябва всеки да погледне някой от групата. Ако погледите на двама се срещнат, го тогава те трябва да се затичат, да обиколят кръга и да застанат на мястото на другия. По желание, може да изключвате от кръга този, който пристигне втори, целта е участниците да се задържат максимално много в кръга. Това внася състезателен елемент и допълнително вдига енергията.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s