Смехът не е от вчера

Още бащата на медицината, Хипократ преди повече от 2000 година пише, че жив и весел разговор на вечеря подпомага по-доброто храносмилане. Хипократ е безспорен авторитет, разбира се, но това не изключва възможността да се смеете и на обяд.

Смях и здраве

Когато се смеем от сърце, коремните мускули напрягат и стягат, стяга се и гладката мускулатура на червата, което подпомага изхвърлянето на токсини от организма.
Всъщност смехът е перфектната гимнастика за плосък корем и прекрасен масаж на перисталтиката – подпомага доброто храносмилане, избавя от запек и лошо храносмелане.
Няма човек, който да не е чувам магическата дума „ендорфини” – ендорфините са прекрасните хормони на радостта. Те са своеобразният импулс, чрез който тялото се освобождава от тъгата и гнева.
Инфекциите и настинките също се оттеглят, ако ги замерите с весел смях, защото той допринася за производството на антитела, които предпазват от вируси и бактерии. Смехът способства и за увеличението на броя на белите кръвни клетки, които се борят с възпаленията и дори с рака.

Смях и учене

Наскоро австралийски учени оповестиха, че смехът променя възприятието ни за света. Смях засяга зрителното възприятие, така че да можем по-пълно да видим нещата и събитията, които виждаме и преживяваме. Как се случва това – двете ни различни очи изпращат съобщения до двете ни различни мозъчни полукълба. Изпратете изображения на различни полукълба, но координацията между двете ни полукълба не е на перфектно ниво. Така, част от информацията просто се загубва.

Смях, качество и количество на живота

Смях стимулира креативността и помага по-лесно да се намерят решения на много проблеми, и удължава живота. Това с удължаването на живота не е просто добро пожелание, а почива на проучването на шведски лекари. Те правят проучване, в което сравняват продължителността на живота на известни театрални актьори живели през последните век, век и половина. Установяват забавният факт, че комици са живеят много по-дълго от всички останали.
Смях и сърдечно-съдова система

Накратко – смехът предпазва сърцето и помага да се нормализира кръвното налягане. Кардиолози от Балтимор стигат до това заключение, след като правят две фокус групи. Първата група – от практически здрави хора, а втората от хора с проблеми със сърдечно съдовата система. Данните от изследването показват, че около половината от тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания се смеят в пъти по-малко от останалите..
В момента, смехотерапията се използва навсякъде по света. Има дори специална наука – geotologiya, изследваща ефекта на смеха върху здравето и благосъстоянието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s