Затварящи игри

Обикновено търся и публикувам загряващи игри. За „затваряне” на процеса на груповата работа предпочитам да използвам обратната връзка. Но в последно време работя основно с деца – обратната връзка не е любимата им част от срещата. Затова – релаксация и затваряне в игрова форма.

Заешко дишане

Поканете групата да седне в кръг, попитайте дали някой има да каже или направи нещо. После обяснете, че за край ще дишаме като зайчета. Зайчетата дишат учестено, така ще направим и ние – поемаме дъх на три пъти, пълним добре дробовете си с кислород и издишваме наведнъж. Повторете упражнението на три пъти.

Балони

Второто упражнение също е за дишане. Може да го използвате в комплект със заешкото дишане или да ги редувате. Хипервентилацията може да причини сънливост и замайване, затова, подхождайте внимателно. Убедете се, че всички са седнали и готови за няколко минути след това да се отпуснат и да релаксират. И така – балоните се пълнят на три пъти с въздух – може да вдигнете сплетени ръце над главата си, за да визуализирате това. И после се раздурат – покажете отново. Може да направите тихи и шумни балони. Повторете упражнението на три пъти.

Спагети

Добре е, ако за това упражнение участниците могат да полегнат на пода, но може да са и седнали. Инструкцията е – правим се на спагети – стегнати и твърди, слагат ни в топла вода, отпускаме се, увираме добре, минавам да проверя кой вече е добре сварена спагетка. Водещият минава и проверява участниците един по един дали са се отпуснали добре.

Подарък

Това е естествено продължение на „спагетите” и представлява класическа релаксация с насочване на въображението. Ориентировачният сценарий е: сега си представете, че сте на любимото си място – вашата стая, домът ви, плаж или поляна, място, на което сте били или бихте искали да бъдете. Представете си го, почувставйте го, почувствайте себе си там, огледайте се, виждате, че някой ви е оставил подарък. Разгледайте кутията, усетете, колко тежи, вижте цветовете, в които е опакована. Отворете подъръка и поиграйте с предмета, който намерите там. Когато му се наситите го оставете отново в кутията. Ще може да се връщате към него винаги, когато имате нужда от това. Бавно се върнете тук. Размърдайте крака, ръце и отворете очи.

Накрая винаги искайте обратна връзка.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s