Това не е кулинарен блог

От известно време планирам този пост и все не ми остава време да го напиша. Но защото темата отново и отново се отваря в разговорите с приятелки, открадвам 20 минути, за да споделя… кухненски трикове.
Живея активно, свъхактивно според някои близки. Работя в телевизия, уча, пиша дисертация, ходя на курс по уеб дизайн два или три пъти седмично, водя групи по творческо мислене с деца и още, и още…
И като работеща домакиня и майка, която на всичко отгоре има отношение към храната и държи тя да е здравословна и добре сготвена, съм натрупала известно количество хитрости, които може да са от помощ. Знам, че ще пропусна доста, но ето някои, за които се сещам на прима виста.

10351960_742298592483885_4590307062546830961_n

Фризерът – пръв приятел на работещата домакиня. Моите домашни не ядат една и съща манджа два пъти, но след седмица успяват да забравят, че вече са я яли, та, готвя по повече и замразявам. Добре е да се знае, че зеленчуците и бобовите култури се замразяват изключително успешно. Но не слагайте картофи и ориз във фризера, защото ще ги изхвърлите – стават на шупли и са просто отвратителни.
Пак същото от вчера, но малко по-различно – експерт съм в гримирането на манджи. Доматен сок, свежа подправка, сирене или кашкавал и имате съвсем по нов начин звучащо вчерашно ястие… и доволно домочадие.
Тенджерата под налягане – втори пръв приятел на работещата домакиня. Всичко увира в пъти по-лесно, при по-ниска температура, което запазва витамините. Лично аз редовно варя по килограм боб, леща, нахут, грах и каквото дойте и заделям по две трети без бульон във фризера (вече споменатия пръв пръв приятел). Когато знам, че ще закъснея, просто от сутринта вадя по нещо, до вечерта се е размразило и е готово да стане на салата, да влезе във салата или в нова новеничка манджа.
Картофи сварени с обелките. Картофите сварени с обелките се запазват по-дълго, ако ги зарежете в хладилника, могат да се поднесат по около милион начина когато ви потрябват – обелвате и настъргвате или нарязвате, заливате със сос от всякакъв вид и поднасяте във вид на салата Или – обелвате, нарязвате, добавяте подправки от всякакъв вид, добавки от всякакъв вид (сметана, гъби, сирене, кашкавал…) и запичате за бързо – домашните си облизват пръстите.
Червена леща. Тя е новото ми любимо откритие – червената леща е без люспи и увира докато нарежете салатата, остава ви само да я пасирате, за да стане още по-гладка, да добавите кимион, къри или каквото обичате, но задължително лимон и да си чакате аплодисментите на масата.
Хладилникът под око – вече е почти подсъзнателно – гледам винаги да има поне един вид сирене и свежа салата. Хладилникът ни никога не остава без моркови и зеле, запазват е най-дълго.
Какво сладко има? Хич, хич да не ви стане вечерята, ако има какво сладко да поднесете накрая, то неизбежно се разливат блажени усмивки. Най-бързият, любим и ефектен десерт – кисело мляко, полято с произволен вид сладко, поръсено с бисквити и поднесено в красива чаша.
Най-бързото сладко – килограм произволни плодове от пазара поръсвате с килограм захар, изчаквате час и сварявате – може и в тенджера под налягане, докато е топло насипвате в буркани и затваряте, вакуумира се само и издържа месеци… ако го скриете добре 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s