Трите стола

Това упражнение беше част от едно обучение по „Психодрама с деца” с водещ д-р Фабиян Блобел. Обучението е организирано по изключително интересен начин и предполага постоянно търсене и среща с вътрешното дете и научаване през неговите реакции. Но, за това друг път! Накратко искам да разкажа за техниката на трите стола, която Фабиян използва за стимулиране на саморефлакситята, на която основно беше посветен този уикенд. Както много от упражненията в психодрамата и за това не е ясно кой го е измислил, нито кой пръв го е приложил, но е простичко и гениално в своята простота. И така:

Трите стола

Водещият подрежда три стола в една линия и кани груповите членове да се включат в играта. Прави въведението, че в средата е актуалната личност. От едната страна е вътрешният родител, а то другата – вътрешното дете. На двата странични стола има някакъв знаков реквизит – шал и плюшена играчка (например).  Важно е да се отбележи, че вътрешният родител не е абсолютно реципрочен на „моите родители”, а вътрешното дете не е абсолютно реципрочно на „детето, което съм бил”. Малка фройдистка подсказка е, че детето е „То”, а вътрешният родител е „Свръх Аза”.
Водещия поканва участника, който се е престрашил да седне на средния стол и прави интервю с него – работа, личен живот… После пита кой от другите столове иска да опита първо – този на вътрешния родител или на вътрешното дете. И прави интервю с избрания – как се чувства, какво прави, какво пространство заема, какво иска, какво казва, какво може да го символизира… после прави същото интервю с третия аспект на личността.
В голяма степен успехът на упражнението зависи от опита, наблюдателността и креативността на водещия. Важно е участникът да завърши упражнението на стола на аза и да даде обратна връзка за това как се чувства и какво се е случило за него.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s