Групови игри за забавление и…

otnosheniyaИгрите са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, подцели и време за работа. Успехът на упражненията зависи от подготовката и опитът на водещия. Игрите могат да се използват в произволна група, но не и в напълно непозната група, ако сте в такава, започнете с игри за запознаване. Добре е занятието да стартира с разкършване, протягане и леко физическо загряване (дори да се изразява само в махова с ръце и крака, пак ще вдигне тонуса на участниците и ще разчупи атмосферата). Игрите могат да се използват като загряване в психодраматична група.
Фокус – комуникация и сензитивност

Тихо кръгче
Кръгчето, условно наречено „Кръгче на настроението„ би трябвало да е задължително за всяко начало на групова работа. Водещият може да покани участниците да покажат с жива статуя или просто с гримаса или жест как идват в групата. Важно е всички да направят това в абсолютна тишина. После водещият благодари и задава следващ въпрос, например „Как очаквате да се чувствате в края на нашата среща?” споделянето отново става с гримаса или жест и в пълна тишина. Следват благодарности и нов въпрос или преминаване към следващото упражнение – преценката е на водещия.

В огледало
Водещият дава инструкция групата да се раздели на двойки по произволен признак – близост, симпатия, цвят на дрехи, очи или… В двойките единият е „огледало”, а другият се оглежда. Огледалото застава като партньора, приема неговото изражение, повтаря неговите жестове и думи. Продължителността е по преценка на водещия, в избран момент, той дава знак за смяна на ролите. Оглеждащия се става огледало.

Ин и Ян
Водещият дава инструкция групата да се раздели на нови двойки по произволен признак. После обяснява и при възможност показва символът. „Светлата част на кръга е ян – активното, мъжкото, небесното начало. Тъмната част на кръга е ин – пасивното, женското, земното.” Те са свързани и присъстват едно в друго, задачата на това упражнение е единият в двойката да бъде пасивен, а другият да го движи – като кукла. След определено от водещия време ролите се променят.

Чети по устните
Водещия дава инструкция групата да се раздели на нови двойки по произволен принцип. После обяснява, че това е упражнение по четене по устни. Единият в двойката казва думи или изрази, а другият отгатва. След време се сменят. Важно е да дадете достатъчно много време. Когато съпротивите паднат и познатите думи и изрази станат повече, дайте инструкция, че участниците в двойката трябва да си отправят по едно важно послание. Направете споделяне в голяма група какво е било то, как са се чувствали участниците по време на игрите, какво им е харесало, какво не, как са го отнесли към реалния си живот. Може да се върнете с конкретни въпроси и към предишните игри.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s