Упражнения за мобилизиране на енергията и усилване на концентрацията

igraЧовек и добре да преподава, в даден момент започва да улавя полузаспалите погледи на слушателите си. Тези упражнения могат да бъдат използвани в произволна група от ученици, студенти или служители.

Предложението за тях, разбира се, трябва за бъде формулирано по различен начин в различните контексити.
Промяна на мястото
Независимо дали групата седи в кръг или в аудитория може да поканите членовете и да се раздвижат. Това винаги вдига тонуса и настроението. Може да усложните задачата „разменете мястото си с този, когото най-малко познавате” . Упражнението може да бъде повторено няколко пъти – разменете мястото си с този, с когото последно сте разговаряли, разменете мястото си с този, с когото последно сте пили кафе и т.н.
Раздвижване
Предложете на групата да се раздвижи: „Ще ви поканя да станем и да се раздвижим бавно и безцелно из залата.” След малко следва инструкция групата да започне да се движи по бързо, а след още малко още по-бързо, накрая следва инструкция „тичайте”, после темпото пада и се стига отново до бавна разходка.
Разходка по двойки
Накарайте групата да се раздели на двойки, хората във всяка двойка трябва да опрат гърбовете си и да се опитат да се движат из залата. Дайте достатъчно време. После може да промените двойките и дадете още малко време.
Мексиканска вълна
Може да направите всякакви вариации на мексикански вълни. От класическата през това да подредите групата в кръг, да подадете пляскане, което да обиколи кръга, после да подадете друго движение с ръка, глава крак, което трябва да обиколи групата и да се върне при вас.
Едновременно „Ха“
Друго забавно упражнение е това, при което груповите членове едновременно вдигат ръце с разперени към средата на кръга, когато стигнат хоризонтално положение, разперват пръсти и едновременно казват „Ха”. Може да се повтори няколко пъти, докато се синхронизира и да се вдига и сваля темпото.
Браво, вече сте готови да продължите работа!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s