Игри за забавление и обучение

zvukkkkФокус – комуникация

Игрите могат да се използват в произволна група. Успехът им зависи от опитът и целите на водещия. Допълнителните въпроси и доразработването на сценария зависят от контекстът, в който ще бъдат прилагани. Добре е занятието да стартира с разкършване, протягане и леко физическо загряване.

Моят звук, твоят звук

Водещия инструктира груповите членове да започнат да се движат свободно из залата, после дава инструкция да затворят очи и да протегнат ръце напред, за да бъдат избегнати инциденти.
Казва, че всеки трябва да се вслуша в себе си и да започне да издава звукът, който отразява най-добре емоционалното му състояние в момента. Дава време на групата и отново повтаря инструкцията, че всичко се случва със затворени очи.
После дава инструкцията без да отварят очи да се съберат в кръг. Когато кръгът се оформи водещият дава още малко време, за да чуят всички „звукът на групата” и да отворят на очи.

Две напред, една назад

Докато участниците са още в кръг водещият им казва да се разделят по двойки по някакъв признак – цвят на очите, облекло, симпатия, близост… Когато двойките се оформят, участниците трябва да застанат с лице един към друг и да започнат да се движат, ако единият направи крачка напред, другият прави крачка назад, ако единият направи две крачки напред, другият прави две назад и т.н.
Важно е разстоянието да остане непроменено.

Отвори шепа, не отваряй

Водещият дава инструкция двойките да се променят, като отново дава различен признак. Слага в ръката на единия от двойката малък предмет (камък, мида, бобче) и му казва да ни го показва. Инструкцията към партньора е да убеди другия да отвори шепа.
След известно време по своя преценка водещият прекратява играта и кани групата в кръгче.
Въпросите за обсъждане са свързани с това как участниците са се чувствали по време на играта, какво ги е затруднило, какво ги е притеснило, какво са изпитвали, правят ли аналогии с реалния си живот…

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s