16 елемента на психичното здраве

По Нанси Уилямс
Нанси Уилямс е известен терапевт, автор на учебници и водещ на семинари. Тя твърди, че, всеки човек притежава и владее тези елементи в различна степен. Между елементите има определена организация и взаимовръзка. Трудно, дори невъзможно е да се опише „нормата”. Но, като цяло те представляват планът-максимум на всяка терапия.

krustСписъкът не е еталон, а по-скоро ориентир.

1. Способност за обич.
Под това разбираме способността на личността да влиза в отношения и да се открива пред другите. Да обича другия такъв, какъвто е – със всички негови недостатъци и достойнства. Без идеализация или принизяване. Това е способността да даваш, а не да получаваш. И важи във всички видове отношения.
2. Способност за работа.
Отнася се не само за служебната, строго професионална работа. На първо място се отнася и за способността да се създават напълно човешки неща – семейство, група, общество… За хората е важно да осъзнаят, че това, което правят, има смисъл и значение за другите. „Способност за работа” е и способността да извикаш в света нещо ново – да използваш творческия си потенциал.
3. Способност за игра.
„Игра” не в прекия смисъл на думата, а за игра в много по-широк смисъл. Игра с думи и символи. Игра с метафори, значения, игра носеща удоволствие и смях. Игра, като танц, спорт, песен, музициране, пътешестване…
4. Безопасни отношения.
Нездравите отношения са една от най-честите причини хората да се обърнат към терапевт. Става дума за отношения, в които има съзависимост и насилие. Причината да се случват, обикновено е в детството и е свързана с отхвърляне или насилие. Джон Боубли говори за три типа привързаност – нормална, тревожна и избягваща. Нарушенията на привързаността са много разпространено явление, но се повлияват от терапия.
5. Автономия.
Предполага се, че здравият човек е наясно с желанията си и съумява да ги следва и отстоява. За съжаление това не винаги се случва. Хората не винаги успяват да „чуят” истинските си желания. Клиентите с разстройства, например анорексия, налагат контрол както успяват, например на храненето.
6. Приемане на себе.
Приемането и на хубавото, и лошото. Както и приемането на противоречиви чувства „обичам и не харесвам”. На трети план става дума за добър контакт между детето, което съм бил, този който съм сега и този, който ще бъда след 10 години.
7. Способност за възстановяване след стрес.
Ако човек има достатъчно силно его, в период на трудности не се разболява, не използва тази пасивна защита срещу света. И в по-дългосрочен план приема и се адаптира към трудната ситуация.
8. Реалистична и надеждна самооценка.
Необходимо ли е пояснение? Забелязали ли сте как някои хора не са в състояние да чуват комплиментите? А, забелязали ли сте как други са непоклатими във вярата в себе си? Вторите често успяват да убедят и околните в ценността си, но това рано или късно носи проблеми.
9. Ценности.
Става дума за цялостно разбиране на етичните норми и тяхното значение и следване. През 19 в. говорят за „морално безумие”, днес казваме „асоциално поведение”. Става дума за неспособност за нагаждане към социалните норми, проява на липса на съжаление, съвет, размито усещане за добро и зло.
10. Емоционална интелигентност.
Способността на човека да изпитва чувства, да е наясно с тях, да ги преживява, но и да удържа връзка с рационалното в себе си под напора им.
11. Саморефлексия
Способност за „поглед отстрани”. Способност да можеш да анализираш себе си, проблемите и реакциите си. Целта е проста – разбиране и решаване на житейските казуси. Максимално ефективно решаване.
12. Рационалност.
Способност за разбиране и приемане на факта, че другите са съвършено отделни същества, личности със свои особености, психологическа структура и автономия.
13. Защитни механизми.
Наличие на широка гама защитни механизми и гъвкавост при използването им.
14. Балас между лично и това, което правя за другите.
Умението да се грижиш за собствените си интереси, отчитайки интересите и потребностите на партньора.
15. Виталност.
Способност да бъдеш и да се чувстваш жив.
16. Способност да приемеш това, което не можеш да промениш.
Не става дума за липса на тъга за ограничените възможности, а за приемане на това ограничение. Силите са крайни, животът също. Нищо не може да се направи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s