Игри за изграждане на доверие

Това са примерни упражнения ориентирани към изграждане и изследване на доверие в произволна група. Упражненията са в психодраматичната традиция и нарочно не са напълно разработени. Може да ги използвате в комплект или самостоятелно. Те са само предложения, които може да дооформите спрямо конкретната група от деца или възрастни, познати или непознати и в съответствие със своите възможности и конкретни цели, подцели и време за работа.

Сляп танц

За да осъществите тази игра са нуждаете от малко подготовка. Необходим е запис с класическа музика и шалове за връзване на очите и, разбера се безопасна зала. При пускането на музиката обяснете на групата, че упражнението цели сваляне на напрежението, а не обратно, ако някой има проблем с това да бъдат вързани очите му, е свободен да не участва.

След това направете кратка разгряване – протягания и разтягания, след това предложете на груповите членове да вържат очите си – сами или един на друг. Когато всички са с вързани очи водещият продължава да дава инструкции – протегнете ръцете, краката, извийте гръбнака, усетете музиката… когато прецени дава инструкцията: „Сега танцувайте, никой не ви вижда и вие не виждате никого, слейте се с музиката, носете се по нея…”

След упражнението може да направите споделяне в кръгче как груповите членове са се чувствали по време на упражнението, притеснявало ли ги е нещо, породили ли са са мисли и чувства свързани с реалният им живот. Но може да продължите към следващото упражнение.

Лабиринтът на минотавара

За да осъществите тази игра се нуждаете е от въжета, столове, различни предмети, може плодове или зеленчуци. Помолете груповите членове да се разделят на двойки или ги разпределете по произволен начин. Нека се разберат по между си кой ще бъде със завързани очи и кой ще води.

„Водещите” остават в стаята, за да помогнат с подготовката, а водените я напускат за малко. Може да подредите един или няколко лабиринта, според предметите, с които разполагате. После водещите вземат водените и ги превеждат през лабиринта.

Няма условие за време. Всяка двойка може да премине през лабиринта както избере. Когато всички минат, е ред на водещите да станат водени.

В кръгчетата на споделяне може да поставите въпроси изследващи различни неща „Как се чувствах по време на упражнението, кога изпитва повече дискомфорт – когато водех или когато ме водеха, имах ли доверие на партньора си, докосвах ли или само говорех, докосваха ли ме при воденето и как приемах това и др.

ejko

Изплашен таралеж

Ако правите игрите заедно е добре преди това упражнение отново да направите кратко раздвижване и разтягане. После отново предложете на групата да се раздели по двойки. Нека се договорят кой ще влезе в ролята на изплашен таралеж и кой ще е този, който го успокоява. Дайте необходимото време и сменете ролите. В кръгче на споделяне насочете вниманието към това „как се чувствах по време на упражнението, когато бях таралеж какво ми помогна да влезна в роля, от какво бях изплашен, по-лесно ми беше да бъда изплашен или да успокоявам, какво ме ми помогна да се успокоя, кои мои думи или действия имаха най-силен успокоителен ефект върху партньора в играта”.

В зависимост от целите, които си поставяте може да зададете допълнителни въпрос отнесени към поведението на груповите членове в реалния живот или да изследвате груповата кохезия.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s