Какво сънува?

Adele EnersenДнес спонтанната 5 минутна почивка в офиса не беше за разказване на вицове, беше за разказване на сънища. Според чичко Фройд, незапомнените сънища, са изтласкани сънища. Затова винаги се натъжавам, когато не мога да разкажа какво съм сънувала, не спирам да се чудя какво съм изтласкала. Но оставайки в темата се сетих за Пиер Дако и неговата книга „Тълкуване на сънища“. Ще ми се повече хора да отворят нея, не съновници от всякакъв вид и род. И ми се ще, при проблем, повече хора да се обръщат към психолози, отколкото към шарлатани… Ето откъс – подърък от Дако.

ЕЗИКЪТ НА НОЩТА

Защо и как нощното ни мислене не прилича на дневния ни „разум“? Защо не използваме един и същ език и в двата случая? И защо нощният език ни изглежда съвър­шено нормален, докато сънуваме?

Дали пък езикът на сънищата не е нашият най-истин­ски език, нашето основно изразно средство, след като де­цата и диваците се изразяват главно чрез символи?

Що е символ?

Да си представим един фотограф. Той ни показва образ. Обяснява ни, че е искал да предаде определено усещане, определено душевно състояние. За него образът прите­жава собствен смисъл и всеки път, при всеки поглед по­ражда в,душата му една и съща емоция. Това може да е спомен за атмосферата в детството му, за изживяно щас­тие или тъга; образът може да „символизира“ – за него -самотата, живота или смъртта, отминаващото време или друга някоя лична ситуация.

А за нас? Ще изпитаме ли същите чувства със същото качество? Слабо вероятно е, след като образът илюстри­ра лична емоция. Но очевидно би било различно, ако пре­дизвикваше същия вид емоция със същата въздейства­ща сила у сто хиляди души.

Това показва, че истинските символи не се срещат чес­то. А терминът се използва под път и над път. Някоя рекламна марка става „символ“, а киноартистка се пре­връща дори в архетип!

Но да се върнем на фотографа. За него образът ще е истински символ. За нас ще е само „знак“ или алегория.

Излиза, че символът е заредена с емоция представа; без емоцията той се превръща в знак или алегория.

За да разберем символа на фотографа, трябва добре да познаваме самия човек.

Но това вече го знаем. Такъв е основният принцип при тълкуването на сънищата – всеки символ трябва да бъде анализиран в съответствие с личността на сънуващия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s