Загряваме, загряваме

hairНяколко идеи за психодраматични загрявания. Игрите могат да се използват от специалисти и неспециалисти. Освен в психодраматичен контекст игрите могат да свършат работа на педагози или да са част различни тренинги, като цяло – служат за стимулиране, проверка или изграждане на групова кохезия. Загряванията свалят напрежението, вдигат настроението и активизират вниманието и мисленето. Заповядайте!

 

На 90 градуса

Групата е подредена в редичка. Всички гледат в една посока. Водещият дава инструкцията при подаден сигнал всички подскачат със завъртане на 90 градуса. Упражнението си изпълнява на няколко пъти докато групата се синхронизира и успее да направи няколко общи забавни завъртания.

 

Колко са пръстите?

 

Групата е подредена изправена в близък кръг. Водещият дава инструкция: „Сега ще направим нещо заедно. Ще покажем еднакво количество пръсти едновременно, но без да се договаряме предварително. Когато преброя до три всички ще покажат по колкото пръста решат. Ще повтаряме упражнението докато успеем. Готови… „

 

Ела тук…

 

Групата сяда по столове подредени в кръг. Водещият маха своя стол и дава инструкцията: Ще играем на една игра. Този, който стои в центъра назовава признак или качество. След това всички, които смятат, че притежават това, застават в до мен. Например мога да кажа: „Имам бяла блуза.” или „Имам зелени очи.” или „Днес се чувствам прекрасно” или каквото друго. Щом се съберем в центъра, се поздравяваме и си ръкопляскаме, след това, аз казвам „Седнете”, този, който е последен остава без място и заема мястото на водещия, т.е. – назовава нов признак или качество.”

 

Тук и сега

 

Това е преходно упражнение, което насочва групата към планираната обща тема за работа или към личната тема или проблем на всеки. Водещият дава инструкцията: „Сега моля всеки от вас да затвори очи и да се оттегли в себе си. Моля всеки да си даде сметка какво го мотивира да бъде „тук и сега” и какво го отвлича от „тук и сега”. Имате Минута и половина да помислите и после имате минута и половина да разкажете на групата. Времето започва да тече сега. Моля затворете очи.”

След споделянето групата заедно решава дали  ще се придържа към зададената обща тема или ще обърне внимание на нечий наболял проблем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s