Добра идея, добри хора

Текстът по-надолу е представяне на една добра инициатива. Но, той е само официалният разказ за един проект, по който шепа прекрасни хора работят напълно доброволно и безплатно, някои от тях вече за шеста година.

Наскоро оповестено проучване твърди, че в България едва 3% от хората са склонни да станат доброволци. След това проучване всички по-нататъшни анализи на състоянието на обществото и стават излишни, а оптимистичните прогнози стават невъзможни.

Ако имате повод, причина или начин да помогнете – най-долу ще намерите контактна информация и (много прозаично, но нужно) банкова сметка. Събраните до сега и от тук нататък пари няма да отидат за хонорари на организаторите или обучителите, ще покрият спането и храната на децата извън дома).

263268_170511546443341_1175515185_n

Сдружение МЕДИУМ съвместно с ДДЛРГ „Христо Райков“ – гр. Габрово организират шестото поредно издание на „Летен лагер по изкуство 2013″

Снимката е на Калоян Богданов и е спечелила първа награда в категория „Благотворителност и култура“, част от фотоконкурса „Благотворителността през обектива” 2013!

Инициативата „Летен лагер по изкуство 2013“ е естетвено продължение на вече петгодишната традиция на проекта, чиято основна цел е активизирането на творческия потенциал и развитието на естетически усет на децата от дома ДДЛРГ „Христо Райков“ – гр. Габрово, като важни и неизменни компоненти от гражданската култура.

В социалната дейност за децата лишени от родителски грижи в България традиционно основни акценти са материалното подпомагане, образованието, практическите умения за реализация на пазара на труда. Но чисто културното възпитание, с естествен акцент върху изкуствата, както и фолклорните традиции е дефицит, който следва да се преодолее, а именно това е идейната основа на проекта „Летен лагер по изкуство“. Екипът на проекта е убеден, че посредством работата в сферата на изкуствата с децата лишени от родителски грижи, се постигат значими резултати за разширяването на културния хоризонт и следователно обогатяване на духовното развитие на личността. За подпомагане на възпитанието на пълноценни и отговорни личности в съвременното общество в „Летен лагер по изкуство“ работим в два основни пласта – от една страна на децата се предоставя възможност да се запознаят с културните продукти и със самия творчески процес, а от друга те самите поемат ролята на творци във всички спектри на изкуството. Силен целеви акцент на „Летния лагер по изкуство“ е работата с млади български и чуждестранни артисти и педагози със значим опит в различни творчески полета.

До този момент „Летния лагер по изкуство“ се провежда всяка година от 2008 г. насам, като организатор е норвежката организация TANGRA, с управител Яница Симеонова, а екипът от български и чуждестранни артисти е постоянен през всички години, включително и настоящата. Изградената традиция на „Летен лагер по изкуство“ е предпоставка за постигане на значими педагогически и творчески резултати.
Във всички издания на Летния лагер са провеждани работилници, уроци и обучения в областта на изобразителното и приложно изкуство, театъра, музиката, цирковото изкуство, фолклора. Децата от дома са активни участници в творческите процеси – актьори в театрална постановка, художници, сценографи, скулптори, танцьори, певци, музиканти, циркови артисти и прочие. Проведени са изложби с техни произведения, както и традиционни театрални постановки, важен момент от които е уникалната възможност за децата да се срещнат със своята публиката, да разберат как усилената работа в сферата на изкуствата води до ясни и непосредствени резултати – те са създатели на културни продукти и са оценени като творци. С работата в областта на фолклора – песни, танци и обичаи, децата се запознават с миналото и българските традиции, разбират принадлежостта си към общността и съзнават себе си като интегрална част от нея.

Тази година „Летен лагер по изкуство 2013“ се организира от Сдружение „МЕДИУМ – лаборатория за култура и образование“, което работи за развитието и утвърждаването на културата, науката, образованието, гражданското общество и демократичните практики в България.
Организацията си поставя за цел да даде възможност на деца, лишени от родителска грижа и деца, живеещи в бедност в България, да развият своите социални и артистични умения, да се запознаят с фолклора, културното и религиозно богатство на страната.

 

Организатор: Сдружение „МЕДИУМ – лаборатория за култура и образование“

Владимир Димитров-Майстора № 40

София 1616

Лице за контакт: Михаил Жекунов
Моб: 0897 877169

Лице за контакт: Ани Маринова

Моб:0898 413 477

Е-mail: medium.labo@gmail.com

Банкова сметка:

ProCredit Bank

BIC PRCBBGSF

IBAN BG43PRCB92301043774716

1 Comment

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s