Що е то „Harlem Shake”?

Мир няма на този свят! След Gangnam Style ще се наложи до преживеем и Harlem Shake. Вчера агенциите разпространиха новината, че пловдивски учител е загубил работата си, защото е участвал в заснемането на видеоклип в този стил с ученици от гимназията, в която работи.

Ръководството на училището, силно възмутено от неприличните жестове в клипа, уволнява учителя. Учениците, силно впечатлени от революционната обстановка в страната – заплашват да не ходят на училище, ако не им върнат учителя. Нямам търпение да науча какво ще се случи!

Оказа се, че феноменът Harlem Shake е своеобразен флашмоб. Формално го инициира един от произволно избрана група хора. Зазвучава песента. Човекът-инициатор е със закрито лице – има нахлупена маска или кашон с дупки. В следващият момент се включват всички от групата. Няма задължителни движения. Важно е друсането и забавлението.Clip_shake

Оказва се, че нещото действа като своеобразен медиен вирус от началото на годината. Различни хора организирано или спонтанно се включват в новата субкултура и качват клипчетата си в YouTube. Популярността на новата мания расте с дни. Висша цел и дълбок замисъл няма – хората просто се забавляват.

Рекламистите вече са реагирали професионално. Клипчето долу представлява реклама на Английския национален балет.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s