Когато мъжете сложат дамски обувки…

Препубликувам прессъобщението на Български хелзинкски комитет от 05.03. Надявам се тази акция да бъде наистина масова и да изпълни целта си! Снимката е от същата акция проведеда в Торонто през септември миналата година. 50623p_46815eТук може да видите още снимки.

Първото българско издание на международната инициатива “Извърви километър в нейните обувки” ще е на 9 март в София

Организаторите са Българския Червен кръст, Българския хелзинкски комитет и Фондация „Ресурсен център – Билитис“.

Walk a mile in her shoes е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в женски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз. Десетки хиляди мъже по света са участвали в шествията до момента.

На 9 март, събота, ден след Международния ден на жената, „Извърви километър в нейните обувки“ тръгва в 12 ч. от „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в София).

“Има една стара поговорка: “Не можеш наистина да разбереш някого, докато не повървиш една миля в неговите обувки.” Kаним мъжете да покажат солидарност, като шестват в дамски обувки по бул. “Витоша” на 9 март, подкрепяйки правата на жените и насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие”, каза Стана Илиев от Българския Червен кръст, един от организаторите на шествието в събота.

Организаторите напомнят, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Инициативата иска да информира както за реалната ситуация в страната, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

За шествието е осигурено някакво количество женски обувки в големи размери, но организаторите призовават участниците, ако имат възможност, да вземат чифт от своя приятелка/сестра/майка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s