Игри за сближаване

Тези няколко упражнения може да използвате за сближаване в произволна група – от деца или възрастни, от напълно непознати или слабо познати хора. Важно е, ако не се занимавате професионално тренинг или анимация, да получите съгласието на всеки един от групата за участие.

Може да използвате упражненията в комплект или поединично в зависимост от времето, с което разполагате, нагласите и темпото на групата или можете да ги използвате, като начало на по-задълбочен тренинг.

Водещият може да участва или да не участва в упражненията. Трябва да се има предвид, че успехът на игрите зависи от опита и уменията на треньора, средната възраст в групата и способността за импровизация на всеки един от членовете.

 206744_196199280518087_67901456_n

Упражнение „Кажи „Здравей””

Участниците се събират в кръг и треньорът или, ако предпочитате „водещият” ги поканва да кажат на останалите „Здравей” без думи. Важно е да се подчертае, че поздравите не трябва да се повтарят. Ако някой повтори чужд жест – бива помолван да поздрави отново. Когато всички се изредят, водещият благодари и преминава към следващото упражнение.

Упражнение „Какво съм аз”

Водещият поканва участниците да кажат имената си, но заедно с това да ги изразят себе си със жест – милувка, птичка, здрави мускули, скок… Може даде пример и се представи първи. Когато всички се изредят, водещият благодари и преминава към следващото упражнение.

Упражнение „Влак“

Участниците застават в редичка един зад друг и слагат ръце на раменете на този пред себе си. Треньорът застава начело и ги помолва да затворят очи. После „задвижва” влака – прави завои и зигзагообразни движения в пространството. Когато влакът се синхронизира достатъчно, водещият поканва някой от „вагоните” да стане локомотив. Играта приключва, когато вече няма желаещи да застанат начело. Треньорът благодари и преминава към следващото упражнение.

Упражнение „Защото си приличаме“

Водещият обяснява, че в това упражнение ще се търсят общите за неща. Например: отива до някой от участниците и казва „Ти и аз си приличаме по това, че и двамата носим сини дънки.” Участникът може да се съгласи или да не се съгласи. Например – „Не, моите са светло сини, а твоите са тъмно сини.”, ако не се съгласи, водещият е длъжен да направи друго предположение (Ние и двамата имаме дълги коси.), докато получи положителен отговор – „Да, приличаме си!”. После е ред на питания да стане питащ и така до последният участник, който затваря кръга и търси и казва общите неща с водещия. Когато те бъдат открити, водещият благодари и преминава към следващото упражнение.

Упражнение „Transfer

Водещият поканва участниците да застанат в кръг и да се хванат за ръце. След това може да ги покани да мислят концентрирано за всички възможни положителни мисли, чувства и желания, които имат. (Или да се концентрират върху темата на тренинга, ако упражненията се използват като загряване за по-дълбока работа.) След малко водещият благодари и поканва груповите членове да споделят за какво са мислили по време на упражнението. Когато споделянето приключи, водещият благодари за участието и обявява край на тренинга или начало на следваща по-задълбочена работа.

Забележка: важно е тези основни упражнения да бъдат доразработени в зависимост от контекста, в който ще бъдат практикувани. Най-вече трябва да се следи за правилната формулировка на инструкциите и достъпността на езика на водещия.

4 Comments

  1. Разгледах. Благодаря ти! Интересно е. Тези упражнениея са по-скоро в психодраматичната традиция. В същността си са загряванеия за работа по по-дълбоки теми, и са неизброимо множество, защото психодраматистите ги интерпретират и преиначават и доизмислят постоянно, тези също са прочетени или видяни, но различни с много или малко от оригиналите.
   Разбира се, психодрамата е преди всичко терапевтичен метод или метод способстваш личностното развитие, но без такава дълбока цел (която може да постигне само добър професионалист) игрите представляват просто приятни игри. Преди Коледа пуснах серия подобрани и посветени на „подобряване на отмосферата в групата“. Смятам скоро да пусна и „Игри стимулиращи спонтанността“. Идеята ми за този цикъл дойде, защото не съм намирала такива ресурси на български, нито събрани по теми… а мисля, че могат да свършат работа на много хора и в професионална, и в лична среда.

 1. Бихте ли ми изпратили информация за игрите, които описвате. Благодаря предварително.

  1. Здравейте, не разбирам молбата ви.
   Игрите които описвам използвам в работата си в групи с деца и възрастни. Някои съм научила в различни тренинги и обучения, обикновено описвам къде и кога са се случили, за да не наруша нечии авторски права, а и да отдам почитта си на хората, които са ги създали. Други съм модифицирала, за да паснат за определен контекст, трети съм измислила и т.н.
   Публикувам ги, за да са от полза на всички, които се интересуват и биха могли да разнообразят работата си с тях.
   Планирам да ги организирам в книга, за сега не ми остава време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s