Коледен шанс

64083_10151208734493492_863075862_nПразничните събирания, винаги дават възможност да преядем и препием, но освен това са хубав повод да поработим за подобряване на атмосферата в групата, в която сме. Независимо дали става дума за професионалната или личната среда. За упражненията няма възрастово ограничение, просто се получават различно в различни типове групи.

Започва се с разгряващо упражнение, което „превключва” групата на игрова вълна.

 

Игра – „Топъл австралийски дъжд“

Водещият, който от тук насетне ще наричаме „треньор” казва: „Тук температурите са минусови, но в Австралия  времето е прекрасно. Там днес средната дневна температура е 25 градуса. Но за кратко, обаче е повалял и дъжд. Случило се е нещо такова, моля, повтаряйте заедно с мен.”

Излязъл е вятър.  (Разтриване на ръце).
Започва да капе. (Щракане с пръсти).
Започва да вали. (Пляскане с ръце върху гърдите.)
Започва порой. (Пляскане на бедрата).
Започва градушка – истинска буря. (Тропане с крака).
Но какво е това? Бурята утихва. (Пръст пред устните).
Дъждът стихва. (Пляскане с ръце върху гърдите.)

Редки капки падат на земята. (Щракане с пръсти).

Чува се само вятъра. (Разтриване на ръце).

Слънцето изгрява! (Ръцете горе).

Следват благодарности и следващо упражнение.

Упражнение „Вземете кърпички“

Необходими материали: хартиени салфетки.

Треньорът казва: ”Тук имам хартиени салфетки. Те са много необходимо изобретение. Моля вземете по няколко и ги подарете на някой от групата.” Когато салфетките са раздадени, треньорът казва, че всеки трябва да сподели за себе си толкова факти, колкото салфетки е получил. Като е важно фактите да не са известни на другите до сега. Пита някой конкретен от групата колко салфетки е получил и го поканва да бъде първи.
Когато всички споделят, следват благодарности и следващо упражнение.

Упражнение „Въртележката на комплименти“

Треньорът казва: „Сега ще поиграем на въртележка. Въртележка на комплименти. Моля за един доброволец! Сега, моля всеки да му каже комплимент гледайки го в очите.” Когато всички се изредят следващият застава в средата на въртележката и играта продължава. Упражнението може да се направи на маса или в кръгче, в кръгче „въртележката наистина може да се върти” –  груповите членове обикалят около съответният човек и мислят, в някакъв момент застават пред него и му казват комплимента си. Упражнението завършва, когато всеки от групата е получил комплименти.

Следват благодарности и следващо упражнение.
Упражнение „Оракул”

Материали – листчета с имената на всеки от групата. Хората си теглят по едно. Треньорът помолва всеки да бъде оракул на човекът, чието име е изтеглил. Да му каже какво ще му се случи през следващата година и да го направи убедено и убедително.   Може предварително да бъдат предвидени „магически” предмети или аксесоари. Упражнението завършва, когато всеки е бил орисан.

Следват благодарности и край! Може настроението да бъде вдигнато допълнително със взаимни аплодисменти. Примерна реплика на треньора: „Свършихме добра работа и се позабавлявахме добре! Да се поздравим! Ръкопляскайте! Браво!”

Забележка: Треньорът може да участва или да не участва в упражненията. Трябва да се има предвид, че успехът на игрите зависи от опита и уменията на треньора, груповата кохезия и способността за импровизация на всеки един от групата.

Весели и щастливи празници!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s