Кой знае какво е добро за вашето дете?

В настоящият проект за закон за образованието се предвижда, децата да бъдат „обхванати” от образователната система още на 4 години. Ясно е, че тази идея има добрите намерения да интегрира децата от малцинствените групи и като бонус да се справи  с липсата на места в детските градини, като използва базата на училищата (само дето в София и тази база се пука по шевовете). Ясно е, че добрите намерения трябва да бъдат приветствани. Дали промяната ще бъде осъществена навреме, смислено и адекватно и дали ще даде желания резултат или ще натрупа нови проблеми е друга тема.

Оказва се, че срещу закон в този вид бурно възразява друга „малцинствена” група родители – тези, които държат активно да участват в отглеждането на децата си. Вярват, че чедата им трябва да бъдат отглеждани в приятелска и защитена среда и не вярват, че държавната система е в състояние да им го предложи.

В резултат на това, намират алтернативни и паралелни на държавната система форми. Тяхното основно възражение е, че новият закон ще погази човешкото им право на избор. Те настояват закона да се съобрази с конституцията, да им остави правото на избор и да не „въдворява” задължително децата в държавната система още на 4 години.

С думи прости – бунтът е на родителите от родителските кооперативи. „Кооператив” е модерен феномен роден от липсата на места в детските градини и от стремежа на отговорни родители да бъдат по-близо до децата си и да им осигурят по-топла грижа, отколкото е способна държавната система. Кооперативът, който аз познавам отблизо функционира перфектно. Предполагам, че и с другите е така.

Като цяло се случва следното – родителите наемат къща или апартамент, наемат и основен педагог, обсъждат с него програмата и възможностите на децата и наемат допълнителни учители по танци, английски и други… редуват се да дават дежурства по веднъж седмично – една майка или баща помага на учителката ежедневно, така са винаги близо до децата си и наясно с това как те прекарват дните си и как се чувстват в средата си. Същото се случва и с чистенето и готвенето – обсъжда се и се осъществява по график на ротационен принцип. Децата са много по-малко, чувстват се сплотени и близки, както, всъщност и родителите им. На всичко отгоре, кооперативът струва в пъти по-малко на месец от частна детска градина.

Проблемът – цялото това прекрасно нещо е извън закона. Ако кооперативът бъде изловен от властите, дължи солена глоба, ако бъде изловен отново – по-солена. Новият закон не е по-толерантен към тази нова форма – вратичката е отворена само за частните детски градини – само в тях системата разпознава друга, достойна да отглежда бъдещето на нацията система. Но въпросната алтернативна система освен, че струва варварски скъпо, продължава да не доказва качеството си…

Ето отвореното писмо на ангажираните с проблема родители: http://www.sva.bg/6/post/2012/11/7.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s