Магически магазин

Кой беше?! Кой беше?! Кой беше този автор, който говореше за изчезващите магазинчета?! Нещо в този дух: „Има малки неочаквани магазинчета, влизаш в тях, радваш им се, купуваш си нещо… след време тръгваш да ги търсиш и никога, никога не ги откриваш…” Не е цитат, преразказ е, подозирам – ужасно неточен.

Обичам тези магазинчета, живея в район, в който ги има в изобилие. Преди две седмици от едно такова магазинче си купих сирене от 80-те. Не от тогава, де, просто имаше същият вкус. Удивително колко много сирене има на пазара и удивително колко рядко то е наистина хубаво, ако ти се случи да си купиш хубаво саламурено сирене, просто тичай и пусни тото – явно си в късметлийски период. Но, това е друга тема!

Темата е, че магазинчето пак го няма! Търсих го! Не го намирам! А, и не му е за първи път. През лятото пак от него си купих кашкавал от 80-те. Не от тогава, де, просто имаше същият вкус. Удивително колко много кашкавал има на пазара и удивително колко рядко… продължете си сами!

Тези магически магазинчета обикновено са бивши гаражи или приземни етажи, обикновено имат малко разнообразие от артикули, обикновено имат за продавачка женица на средна възраст, която спокойно можеш да попиташ кой кашкавал, сирене, колбас ще ти препоръча и удиветелно – можеш да повярваш на казването и! Още по-удивително – не ти предлага най-скъпия, предлага най-вкусния продукт! На удивително безизвестен производител.

Сега мога да поговоря за веригите, за глобализацията, за моловете и прилежащата им култура… обече не искам! Сега ви желая хубав ден! И повече магически магазинчета да има по пътя ви! Винаги!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s