Всяка година по същото време

Това е лично… и не съвсем. Лично трябва да споделя, че всяка година по това време ме обхваща желание да кандидатствам аспирантура. Научната работа остана мечта, която още не съм осъществила. И всяка година по това време излиза въпросът „Дали не е време?“ Общо взето, до сега се оказваше, че не е. Времето от осеняването до изпитите винаги изглеждаше прекалено малко, за да се подготвя по начинът, по който си си представям, че трябва да съм подготвена.

Освен това винаги излизаше въпросът за областта, в която искам да пиша. Голямата любов си остава философията, в последните 5 – 6 години се квалифицирам в областта на психологията, а в последните… 18 години работя в медии от всякакъв вид. Колкото и да харесвам интердисциплинарността, научните среди май, май не я толерират.

Може и да са прави. Когато напролет, в една седмица ми се случи да отида първо на телевизионна конференция, после на конференция свързана с аутизма, после почти отидох на философска конференция ( „почти“, защото детето се разболя и не успях)… дори аз трябваше да призная, че на енциклопедизмът му е минало времето.

С това личният момент приключва и започва социалният… четох по форумите. Разни хора бяха споделяли мисли и страсти на тема „има ли смисъл да се прави аспирантура в България“. Споделянията им не ме направиха много щастлива. Общо взето идеалисти липсват. То, идеалисти май по принцип липсват, но все имах някакви остатъци от фантазия, че се намират двама-трима.

Като цяло, хората съвсем прагматично споделят, че това от една страна е хубав начин да си подкрепиш бюджета, от друга страна е още един ред в сивито, който пък, не е зор винаги и навсякъде да съобщаваш, защото може да попаднеш на потенциален шеф-комплексар, който няма да ти се зарадва на титлата.

Такива едни. Имам няколко дни да реша ще се задействам ли. Или ще оставя тази мечта за другата година по същото време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s