Да осиновиш дете… 4 пъти

Не се и надявах да порчета такава история. Но се случи! И съм щастлива! Не знам колко медии ще я отразят, предвид драмата на „Петолъчката“, затова държа да я споделя!

Да осиновиш дете… 4 пъти

„Илияна Кълева е лекар-педиатър от „Бърза помощ“ и единствената българка, осиновила 4 деца. Още като момиче разбира, че заради заболяване на костите не може да стане майка по общоприетия начин. И решава, че един ден ще даде цялата си майчинска любов на изоставено дете, за да има то шанс за нормален живот.

След като завършва образованието си и куп специализации, тръгва по тежкия път на осиновяването. Няма претенции за възраст, здравословно състояние и етнически произход на детето. Новината, че е избрана за майка на 5-месечния Иван идва във вихъра на здравната реформа през 2000 г.

Илияна трябва да започне частна практика като общопрактикуващ лекар. Няма сигурни доходи, разходите са повече от приходите. „Ако много искаш да имаш дете, но има проблем и то се появи в такава криза, ще се откажеш ли от него“, е отговорът на Илияна към всички, които й се чудят как без сигурни доходи в панелка от 60 квадрата ще се грижи за бебето.

След 5 години Иво, който се оказва с тежка астма, се размечтава за братче и другарче в игрите. Пътят на бюрокрацията, свързана с осиновяването, този път извървяват двамата заедно, а съдбата ги среща с Божидар. Двете братчета заедно учат в предучилищна група, после и в училище.

В трети клас вече искат сестричка. Когато тримата отиват да вземат Дидка от социалния дом, се разминават с тъжно момченце, оказва се кръвно братче на сестричката им – година по-малко от тях. „Ние като семейство няма ли да направим нещо“, питат момчетата майка си. Емил е в процедура по осиновяване, но Илияна предупреждава персонала да й се обадят, ако кандидат осиновителите се откажат от него. Те наистина се отказват. Така от 2010 г. четирите деца заедно живеят в своя приказен замък – панелен, само от 60 квадрата, но в него има всичко най-ценно за един щастлив живот – майчина загриженост и много, много любов.“

Текстът не е мой, затова добавям и линк: http://www.ngobg.info/bg/messages/5175-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-2012-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-4-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s