Как става това?

Национално проучване на НЦИОМ, направено от 3 до 15 февруари сред 1000 души, показа нещо забележително – от една страна, 83 процента от анкетираните смятат за неприемливо родителите да упражняват насилие и силови възпитателни методи, които накърняват достойнството на детето. В същото време обаче 65 на сто от тях одобряват използването на така нареченото минимално насилие като шамаросване, напляскване, издърпване на ухо и др.

Цинично и гадно! Тотална безсмислица! Съвсем в традицията на махленския морал – за пред света сме перфектното семейство, като не сме пред очите на хората може да се избием. Важно е съседите да не чуят, че да не ни разнасят из маалата!

Толкова безнадеждно неискрени хора! От една страна „не одобрявам насилието”, от друга – „бе, какво насилие е един шамар”?! Ами, насилие е! И вербалното насилие е насилие, и един шамар е насилие, и неглижирането е насилие!

Но, не, не просто това! Моделите се възпроизвеждат. Ако са ви шамарили – и вие шамарите, ако са ви обиждали – обиждате, ако са ви наранявали – наранявате! И е безкрайно трудно модела да бъде сменен. Промяната изисква съзнателна и системна работа по собствените нагласи.

Помислете за моделите, които родителите са  ви заложили! Вгледайте се в моделите, които демонстрирате пред децата си! Не ги превръщайте в жертва на лоша  традиция!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s