Нещо като 42

В едно далечно царство, сред една висока планина, в една непристъпна пещера живеел мъдрецът на мъдреците. Той знаел отговорите на всички въпроси. Но не ги казвал на никого. От една страна, никой не го и питал – царството било прекалено далечно, а планината твърде недостъпна. От друга – старецът бил твърде особен.

За да сме точни, никой и не бил сигурен, че старецът знае отговорите на всички въпроси, но така се говорело. И се говорело упорито.

Сигурно старецат така и щял да си остане неуважен, ако в един хубав ден не се родил най-любознателният принц. Той изчел всички книги, посетил всички училища, учил при всички учители.

Не му стигало. Продължавал да пита, продължавал да иска да знае. Бил на път да досади на всички, тогава някой му казал за мъдреца на мъдреците. Решил принцът да се запознае с него. От него да получи най-истинската мъдрост. Отговорът на отговорите.

Тръгнал. Пътувал дълго, пътувал трудно. Изпокъсъл царските си дрехи, изранил царските си крайници. Накрая стигнал върхът на високата планина и намерил входа на непристъпната пещера. Прекрачил и видял запален огън. Край огъня брадат старец с пръчка ровел в жаравата.

–         Добър ден, Старче, разбрах, че ти си мъдрецът на мъдреците, моля те, предай ми своята мъдрост. Какъв е смисълът на всичко съществуващо?

–         Добър – отвърнал уморено стареца – какво точно искаш да знаеш?

–         Искам да знам защо живеем, защо умираме, защо правим нещата, които правим и не правим тези, които не правим.

–         Хубаво! Виждаш ли тази долина отсреща?

–         Виждам я! Голяма е!

–         Отиди и преброй камъните по нея! После ще ти кажа!

–         Но, долината е голяма, това е невъзможно! И… кои камъни точно да преброя? Колко големи да са? Да броя ли скалите, да броя ли малките камъчета? Да ровя ли надолу или да броя само тези, които се виждат?

–         Върви!

–         Не искам да вървя! Искам отговори!

–         Върви!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s