Въпрос на математика

Казусът: в новия закон за образованието прием от пети клас в математическите гимназии не се предвижда. Предвиден е прием след четвърти клас, но само в спортните и в училищата по изкуства.

Проблемът: Според този закон талантливите малки математици нямат нужда от специализирани преподаватели и стимулирана среда, в която да се развиват.

Молбата: Законът все още се обсъжда. С малко обществен натиск тази „дупка” може да бъде запълнена. По-надолу е текстът на съответната петиция. Не пиша по-дълъг текст, смятам, че необходимото е казано.

Моля, подпишете и разпространете!

Текстът и линкът:

http://www.peticiq.com/zapazi_obuchenieto_v_mg

Електронна подписка за запазване на обучението в 5-7 клас в МГ

А. Приемът след четвърти клас в МГ трябва да се запази, защото:
1. Позволява развитието на таланта на деца с доказани интереси и възможности в областта на математиката.
2. Начинът на обучение в МГ в 5-7 клас е доказано качествен. Доказателствата са многобройните национални и международни награди по математика, физика, информатика и високите резултати от НВО и изпитите за прием след седми клас на възпитаниците на МГ.
3. Практиката е доказала, че математическото мислене се развива и формира от ранна възраст и изпуснатите години за специализирано обучение от пети до седми клас трудно могат да се наваксат в последствие.

Б. Математическите гимназии не трябва да се пререгистрират като друг тип училище, защото:
1. Всяка една от тези гимназии има имидж, граден с години, и имената на математическите гимназии са станали вече търговска марка и синоним на качественото образование в България.

В. Проектозаконът трябва да се промени по следния начин:
1. Математическите гимназии да се третират като специализирани училища и тази промяна да бъде заложена в чл. 37. (2)
2. Да се разреши приемът след 4-ти клас в МГ с промяна в чл. 37 (3)

1 Comment

  1. Личният момент е свързан с Дени. В детската градина беше в сътояние да събира наум двуцифрени числа по-бързо от мен. Решава задачи с удоволствие и се чувства победител след всеки верен отговор. Нещо повече, настоява да решаваме заедно и убедено твърди, че математиката е забавна. Нещо, което аз за 34 години така и не открих.
    Смятам, че е въпрос на отговорно родителство да развиваш дарбите на чедото си. Изумена съм, но моето е добър математик. Мозъкът му видимо действа на принцип различен от моя. Не мога да и помогна и да я подкрепя в това, защото вече ме е изправарила. Но преподавателите в съответните гимназии могат да развият нейните и надруги подобни деца заложби. Това е добра утвърдена практика, мисля, че не бива да се прекъсва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s