Меденки

Забавлявам се както мога. След успехът на „Ореховки”, най-логично е да пусна статия със заглавие „Меденки”. Очаквайте скоро „Кокоски” и „Масленки”. Първата ми интуиция свързана с „мед“ е „любов”. Та, ето три парченца по темата, които ме впечатлиха в последно време.

Забавлявайте се! 🙂

Из новинарските сайтове

„Експерти на Световната здравна организация /СЗО/ причислиха любовта към психичните разстройства и по този начин я наредиха до заболявания като алкохолизма и клептоманията.

F 63.9 – под този номер любовта е записана в регистъра на заболяванията на Световната здравна организация.

Експертите сравняват чувството с обсесивно-компулсивното разстройство. По това как човек обича, можело да се съди за психичното му здраве.

Любовните чувства атакуват най-болезнено склонните към депресия и меланхолиците. На холериците любовта също не се отразява добре, тъй като те изпадат в ярост при най-малкия проблем.

Лекарите ясно са определили симптомите на любовта: натрапчиви мисли за другия, резки промени в настроението, проблеми със самочувствието, самосъжаление, безсъние, нарушение на съня, главоболие, безразсъдно и импулсивно поведение.”

Хорхе Букай – „Да се обичаме с отворени очи”

„Когато обичаме, виждаме отвъд видимото. При любовта естетическите канони губят своята меродавност” . Уелуд твърди, че съществува истинска любов, когато обичаме заради онова, в което знаем, че може да се превърне даден човек, а не само заради това, което е. …. Влюбването е връзка със самите нас, макар че избираме определен човек, за да проектираме върху него това, …което чувстваме. И тогава бихме могли да се запитаме. Защо избираме този човек? Какво става, когато след време другият започва да показва истинската си същност и тя не съвпада с представите ни?! Така започват конфликтите. Другият не е такъв, за какъвто сме го смятали. Алтернативата в този случай е да решим дали можем да обичаме този, който стои пред нас, или да останем вкопчени в идеала си. Любовта може да започне с решаването на тази дилема, когато видим другия и осъзнаем, че го обичаме такъв, какъвто е. Дори можем да заобичаме онези му черти, които не харесваме, именно защото са негови и го приемаме такъв, какъвто е…..“

Майка Тереза

„Ние мислим, че любовта е чувство, но тя е действие!
Ние мислим, че на сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обичаме!
Ние мислим, че любовта може да се заслужи, но за нея …е достоен всеки!
Ние мислим, че противоположността на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът!
Ние приемаме любовта като вид безумие, но в крайна сметка тя е особена интуитивна разумност!
Ние мислим, че изразът „светлината на любовта“ е просто метафора, но любовта наистина осветява всичко околно!
Ние мислим, че любовта е нещо интимно, но тя е пълна откритост!”


5 Comments

 1. Много интересен материал .
  Само не разбрах защо влюбеният да изпитва самосъжаление?

  1. Нямам представа, това си е интерпретация на магаданските учени скрити зад Световната здравна организация 🙂

 2. „Лекарите ясно са определили симптомите на любовта: натрапчиви мисли за другия, резки промени в настроението, проблеми със самочувствието, самосъжаление, безсъние, нарушение на съня, главоболие, безразсъдно и импулсивно поведение.“ Всичките тия ги имам, а уж отдавна мина…

  1. Времето е относително :), кой казва колко е „отдавна“? Колкото до трите парченца по-горе… когато ги натрупах на едно място се чудех това три тези с елементи на антитези ли са или пример за естествена градация на чувствата и отношенията…

   1. По-скоро второто:) макар че в тоя свят (на любовните отношения) никога нищо не може да се твърди със сигурност…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s